piatok 1. júna 2012

Vedeli ste, že ...

... štvrť šálky vlašských orechov vám dodá až 94 percent doporučenej dennej dávky omega-3 mastných kyselín?



foto: google.sk


Omega-3 spolu s omega-6 mastnými kyselinami patria do skupiny polynenasýtených tukov. Sú esenciálne, čo znamená, že telo ich nemôže samo syntetizovať, a preto sa musia do tela dostávať prostredníctvom stravy. 

Omega-6 mastné kyseliny sa vyskytujú v najväčšom rozsahu v rastlinných olejoch (najmä v slnečnicovom a repkovom), ktoré majú v našej výžive dostatočné zastúpenie, či už vo forme olejov alebo margarínov. Avšak omega-3 mastné kyseliny, ktoré sa nachádzajú najmä v telách studenovodných rýb, sú v našej strave prijímané v podstatne menšom, nedostatočnom množstve.

Najnovšie vedecké výskumy preukázali kľúčovú úlohu omega-3 mastných kyselín v prevencii Alzheimerovej choroby a iných vážnych ochorení mozgu, srdca, očí a celého tela. Esenciálne omega-3 kyseliny sú nevyhnutné na syntézu protizápalových látok a uvoľňujú krvné cievy, zatiaľ čo omega–6 podporujú zápal a stiahnutie ciev. Nedostatok omega-3 a nadbytok omega-6 môže viesť k mŕtvici, zlyhaniu srdca, k chronickým zápalom, alergiám a rakovine.

Mnoho vedeckých štúdií potvrdzuje, že orechy zvyšujú pocit nasýtenia bez toho, aby podporovali nárast váhy. V časopise Journal of Nutrition boli publikované výsledky výskumu, ktorý preukázal, že ľudia konzumujúci pravidelne orechy môžu vďaka nim podporiť spaľovanie tuku a navyše orechy znižujú aj hladinu cholesterolu v krvi. Takže či už na desiatu, olovrant alebo len tak, hrsť vlašských orechov treba mať stále po ruke.

Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára