utorok 26. júna 2012

Test: Postava vs. kondícia I.

Patríte k tým šťastlivcom, ktorým príroda nadelila štíhlu postavu aj bez toho, aby ste sa o ňu museli pričiniť sami? Jete všetko, čo vám príde pod ruku a vaša postava je stále tip-top? Potom gratulujem. 

Ale je vaša skvelá figúra súčasne aj synonymom skvelej fyzickej kondície? 

foto: google.sk


Môžete mať nádherne svalnaté ruky (hlavne teda muži) a napriek tomu nevedieť urobiť obyčajný klik. Môžete byť super štíhla (ženy) a nevedieť spraviť drep (myslím tým spraviť drep technicky správne, pretože vaše stehenné svaly vám to neumožnia). Nejde totiž len o to, či svojou postavou budíte obdiv. Potrebujete, aby bolo vaše telo predovšetkým plne funkčné. Z tohto dôvodu odporúčajú odborníci testovať svoju kondíciu každých 4 - 6 týždňov.

Takže si dnes spravíme malý testík. Otestovať sa môžete bez ohľadu na svoju výkonnosť a množstvo športových skúseností. Nepotrebujete žiadny dozor, žiadne pomôcky a ani žiadne výhovorky. Počas testu sa každé opakovanie počíta len v prípade, kedy ste schopní zvládnuť daný cvik kontrolovane a v celom jeho rozsahu (čiže sa nepočíta, ak si pomôžete odrazom, pohybom tela alebo hocijakým iným spôsobom). Nezabudnite si svoje výsledky zapísať a na konci ďalšieho mesiaca (počas ktorého budete, dúfam, na sebe aspoň nejakým spôsobom pracovať - či už to budú len prechádzky alebo pôjdete na to tvrdšie a kúpite si permanentku do fitka či na aerobic) budete mať skvelý prehľad o tom, kam sa vaša kondička uberá.

Dnes začíname testom na tlakovú silu hornej polovice tela a vyskúšame si klik (zapojíte veľký prsný sval, deltové svaly a tricepsy). Myslím, že tento cvik poznáte asi všetci. Začíname v pozícii vzporu, kedy sú nohy aj ruky na zemi a telo je v jednej línii. Zápästia majte priamo pod ramenami. Následne s nádychom pokrčte ruky v lakťoch a pokladajte hrudník k zemi. Zastavte sa pár centimetrov od zeme. Potom sa s výdychom vracajte naspäť do východiskovej pozície. Jednoduchšia varianta je, ak si ruky položíte na vyvýšené miesto (lavička, nízky stolík), postup je rovnaký. Alternatívou je klik z pozície na kolenách (niekto tomu hovorí "ženský klik", ale verte, aj niektorí chlapi ho majú v tréningu). Ťažšia varianta je, ak máte ruky síce na zemi, ale nohy si vyložíte na lavičku (stôl).

Vyhodnotenie:

Ak nezvládnete ani jeden klik s rukami na lavičke (s kolenami na zemi), nuž... ste na tom zle. Ak ich v tejto polohe zvládnete maximálne 9, mali by ste na sebe trochu zapracovať. Desať a viac takýchto klikov znamená, že ste trochu pod priemerom. 

Do priemeru sa dostanete, ak zvládnete 1 - 9 klasických klikov, kedy sú nohy aj ruky na zemi. 

Že zvládnete viac ako desať takýchto klikov? Gratulujem, dostali ste nad priemer.

Nad priemer populácie, ktorá veľmi nešportuje...

A čo teda kliky s nohami vo vyvýšenej polohe, tiež ich zvládate pár urobiť? Môžete byť na seba hrdá/hrdý. A ak ich zvládnete viac ako 10, nemám čo dodať - vitajte medzi nami, športujúcimi a fyzicky zdatnejšími :)

Poznámka: Ak ste mali nízke skóre, neváhajte. Stačí 2x týždenne zaradiť do svojho programu 2-4 série o maximálnom počte opakovaní (ak je pre vás maximum 1 klik, spravíte spolu 2-4x 1 klik s rukami na lavičke). Ak nezvládnete ani jeden, nevadí - začnite s izometrickým mostom, vzpormi a tzv. ženskými klikmi, kedy sú kolená na zemi.


Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára