štvrtok 14. júna 2012

Doplnky výživy: kreatín či karnitín? III.

Čo je L-carnitín väčšina z vás zrejme vie, niektorí možno tušia a určite sa nájde aj pár takých, ktorí o ňom ešte nepočuli. Takže čo to ten L-carnitín vlastne je? Zjednodušene povedané, ide o spaľovač tukov.

foto: google.sk



L-carnitín sa prirodzene vyskytuje v našom tele (telo si ho vytvára z aminokyselín a berie z potravy, najmä z červeného mäsa), avšak nie zriedkavo je jeho produkcia nedostatočná, čím dochádza k hromadeniu mastných kyselín vo vnútri buniek a stúpa hladina triglyceridov v krvi. 

Po chemickej stránke je látkou veľmi podobnou aminokyselinám, ktorá stimuluje využitie mastných kyselín v tukových bunkách ako zdroj energie. Z tejto definície priemerný človek asi veľa nevydedukuje, takže si to rozmeníme na drobné. L-carnitín pomáha prenášať molekuly mastných kyselín (rozumej molekuly tuku) do buniek, kde následne dochádza k ich oxidácii, čiže k spaľovaniu. V praxi to znamená, že L-carnitín nám pomáha účinne spaľovať tuky (pretože pomáha zvýšiť tvorbu energie z tukových zásob). Vedecké štúdie dokázali, že L-carnitín zvyšuje odolnosť voči fyzickej záťaži a zlepšuje duševnú činnosť, slúži ako prevencia aterosklerózy, ochraňuje srdcový sval, zlepšuje obranyschopnosť a u mužov má dokonca pozitívny vplyv na plodnosť.

Zhrňme si teda účinky, ktoré sa L-carnitínu pripisujú:
·        okamžite potlačí únavu a apatiu,
·        podporí chuť do cvičenia i po dlhom pracovnom dni,
·        urýchľuje spaľovanie tukov v bunkových spaľovniach - mitochondriách,
·        zvyšuje fyzický výkon a efektivitu cvičenia,
·        podporuje mozgovú a srdcovú činnosť,
·        zlepšuje odbúravanie glukózy z krvi (t. j. zníženie hladiny krvného cukru),
·        pomáha znižovať hladinu cholesterolu,
·        znižuje obsah kyseliny mliečnej vo svaloch, čím sa skracuje čas potrebný na regeneráciu po športovom výkone (slabšia svalovica).

A teraz prejdeme k tomu, čo vás asi zaujíma najviac (alebo aspoň by malo) a to je účinnosť. Naozaj je to „zázračný“ spaľovač tukov? 

Nie je tomu celkom tak. Nič nie je zadarmo a aj tu platí, že bez pohybu to nepôjde. L-carnitín totiž pomáha zvýšiť spotrebu kyslíka pri cvičení, a tak pomáha ľahšie odbúravať aj tuk. Všimli ste si to slovné spojenie? Dôležité je, že sa to deje pri cvičení. L-carnitín preto používajte len v prípade, že cvičíte (je určený hlavne pre športovcov na zvýšenie ich prirodzenej energie a sily).

Skúste si pred aeróbnym cvičením dať pol gramu až gram L-carnitínu (menšie dávky nemajú žiaden účinok). Na niekoho pôsobí, na niekoho vôbec nie. Takže radšej počítajte s malým až žiadnym efektom. O prípravku L-carnitín sa ani samotní športovci ešte nedohodli, či ho považujú za účinný alebo za neúčinný. S veľkou pravdepodobnosťou je to individuálne.

Ak sa rozhodnete si L-carnitín vyskúšať na vlastnej koži, spravte si prepočet, koľko vás bude stáť jedna denná dávka. Rozdiely v cenách medzi jednotlivými výrobcami a rôznymi produktami sú priveľké. Na čo si ešte treba dať pozor je to, koľko L-carnitínu prijmete v jednej dávke konkrétneho produktu.  Dnes už sa L-carnitín pridáva aj do rôznych tyčiniek a nápojov, ale zväčša ide len o marketingový ťah (množstvo L-carnitínu v danom produkte je zanedbateľné). Keďže je to látka rozpustná vo vode, dá sa okrem klasických tabletiek vybrať aj prášková forma alebo šumivé tablety. A čo je dôležitá informácia, L-carnitín nemá negatívne účinky.

A keďže by to chcelo ešte nejaký záver, doplním vlastné hodnotenie: Tabletkám veľmi neholdujem a tak som siahla po šumivom variante. Nápoj chutil dobre, s citrónovou príchuťou, obsah L-carnitínu v 1 tablete 2000 mg. V balení bolo 20 tabliet, kúpila som si hneď tri. Ako súčasť pitného režimu chutné a praktické, ale čo sa týka účinkov, nezaznamenala som žiadne rozdiely a ani výsledky neboli lepšie oproti obdobiu, kedy som L-carnitín neužívala (ale zase na druhej strane, neboli ani horšie). Takže z mojich skúseností taká drahšia šumienka. Ak chcete doplnky na spaľovanie tukov (dôležité je uvedomiť si, že ide len o doplnky, ktoré nenahrádzajú ani vyváženú stravu ani poctivý tréning), hľadajte radšej také s termogénnym účinkom. Ale o tých niekedy nabudúce :)

Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára