pondelok 4. júna 2012

Pitný režim

Pojem pitný režim sme už asi počuli všetci, no rešpektujeme ho?
Jeho dodržiavanie je dôležité bez ohľadu na to, či sme zdraví alebo chorí, tuční alebo chudí, či odpočívame alebo športujeme.

foto: google.sk


Naše telo vysiela rôzne signály o svojich potrebách, a že by sme niečo mali pre seba urobiť, no zväčša ich nerešpektujeme (nemáme čas sa ani len napiť) – a tak ich postupne prestávame vnímať alebo si ich nesprávne vysvetlíme. Málokto vie (respektíve možno by aj vedel, ale neverí tomu), že hlad je väčšinou len prezlečený smäd. Skúste sa najprv napiť skôr ako siahnete po čokoláde, možno zrazu zistíte, že hlad vás naozaj prešiel (ale pozor, nezamieňajte si pocit skutočného hladu s obyčajnou chuťou na sladké – majte pevnú vôľu a nevyhovárajte sa na hlad s keksíkom v ruke).

Neignorujte svoje potreby, ak totiž už cítite smäd, je neskoro – telo stratilo priveľa tekutín. V praxi to znamená spomalenie metabolizmu, únavu, bolesti hlavy, podráždenosť... Chudnutie sa spomalí, výkonnosť klesá. Navyše, kto nepije dostatočne veľa, pomaly sa zvnútra vysušuje. Pokožka tak stráca farbu, pružnosť, vysuší sa a zvráskavie.

Denne by sme mali vypiť približne 2,5 litra tekutín vo forme obyčajnej vody, prípadne nesladených čajov a neperlivých minerálok. Zabudnite na džúsy, kávu, či rôzne „šumienky“. Do denného príjmu môžete započítať aj zeleninu, keďže je z väčšej časti tvorená hlavne vodou – pol kila čerstvej zeleniny vám dodá asi pol litra vody (ostatné potraviny majú vody pomerne málo a teda ich do denného pitného režimu nezapočítavame). 

V lete a pri športe potrebujete vody oveľa viac, zhruba 3-4 litre denne. Presné množstvo je individuálne a závisí okrem iného aj na hmotnosti (denne treba vypiť minimálne 30 ml na každé 1 kg vašej váhy). Z organizmu sa nadbytočné tekutiny vylúčia zhruba do 1,5 hodiny. Dbajte však aj na to, aby ste nepili nárazovo -  telo spracuje zhruba 300 ml za 1 hodinu a zvyšok sa vylúči priamo a bez úžitku. 

Ak toho vypijeme priveľa, spôsobíme si prevodnenie, ktoré preťažuje obličky, srdce a ďalšie orgány. Takže zabudnime na to, že by sme svoj pitný nedostatok doháňali večer vypitím troch litrov vody naraz.

Pri tréningu je potreba dodržiavania pitného režimu obzvlášť veľmi dôležitá. Poznám veľa ľudí, uf, no dobre priznajme si, sme to najmä my ženy, ktoré si naivne myslíme, že keď po dvoch hodinách aerobicu vážime o kilo menej, schudli sme. Pravdou však je, že naše telo stratilo približne liter tekutín potením - sme v deficite, a čo je horšie, nielenže sme nič neschudli, ale svoje chudnutie sme ešte viac spomalili. Tak čo, dámy, aj vy v snahe „vypotiť“ tuk, cvičíte zababušené v niekoľkých vrstvách oblečenia (prečo to nefunguje, sa dočítate tu: Ako a kam miznú tuky z tela)?

A teraz pár overených faktov: Nemeckí vedci z postupimského Inštitútu pre výskum výživy pod vedením Michaela Boschmanna zistili, že voda zvyšuje energetické výdaje organizmu až o 30 percent. Taktiež ovplyvňuje nervový systém, ktorý podnecuje metabolické pochody. Proces zvyšovania energetického výdaja začína desať minút po konzumácii tekutiny a maximum dosahuje po 30 až 40 minútach. Z odborných zistení ďalej vyplýva, že každý, kto denne vypije aspoň 1,5 litra vody, spáli v priemere 200 kilojoulov navyše (za rok je to zhruba 73 tisíc kilojoulov, čo zodpovedá 2,4 kg tuku).

Minerálne vody majú na dôvažok aj dôležité živiny a ak ich zmiešate s trochou džúsu (v pomere 3 diely vody na 1 diel džúsu), telo tak získa nielen vitamíny, ale aj minerálne látky. S minerálkou to však netreba preháňať, staré známe „všetko s mierou“, platí aj tu. Jej pitie môže viesť k zanášaniu ľadvín minerálnymi látkami, preto je vhodné minerálky pravidelne striedať (znižuje sa tým pravdepodobnosť preťažovania konkrétnym minerálom).

Takže ak chcete schudnúť, alebo len zdravo žiť, pite čistú vodu a v dostatočnom množstve každý deň. Verte, že pitie vody je tá najlacnejšia vec, ktorú môžete spraviť pre svoje zdravie. Bez diskusie.



Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára