sobota 9. júna 2012

Vedeli ste, že ...

... už jedna šálka nakrájaného ananásu obsahuje až 40% denného príjmu vitamínu C a dokonca 100% doporučeného príjmu mangánu?

foto: google.sk


Ananás má aj vysoký obsah bromelínu, ďalej obsahuje 90% vody, betakarotén, sacharidy, bielkoviny, vlákninu, vitamíny (A, B, C, E a K) a minerály (vápnik, fosfor, meď, mangán, železo, zinok, draslík, horčík), množstvo kyselín (listovú a pantoténovú, citrónovú, maleínovú a tartarínovú).

Bromelín je kombináciou troch proteolytických enzýmov (bromelínu, ananázy a extranázy), čím pomáha štiepiť bielkoviny v potrave na aminokyseliny a tým ich nutrične lepšie využiť a zároveň rozpúšťa pevný bielkovinový obal baktérií, čím likviduje parazity a pôsobí aj protizápalovo.

Zázračné účinky bromelínu sa prejavujú aj v tom, že pôsobí proti zrážaniu krvi a tým zlepšuje prekrvenie. Znižuje krvný tlak a pomáha odstraňovať usadeniny na vnútorných stenách ciev (príčina artériosklerózy). Znižuje svalové napätie a zablokovaním syntézy niektorých tkanivových hormónov (odborne sa nazývajú prostaglandíny typu 2) pôsobí proti lokálnym svalovým kŕčom.

Niekoľko štúdií ukázalo, že bromelín môže zmierniť zápal, opuchy, modriny a bolesť, ktoré sa často vyskytujú po rôznych operáciách.

Spolu s vápnikom je stopový minerálny mangán nevyhnutný pre udržanie silných kostí a zdravých spojivových tkanív. Jediný šálka ananásovej šťavy obsahuje asi 76% odporúčanej dennej hodnoty mangánu. Mangán pomáha odvrátiť osteoporózu a zmierniť symptómy ochorenia kosti tým, že pomáha zlepšiť celkovú hustotu kostí a minerálov.

Ananásy majú vysoký podiel vody a nízky obsah tuku, čím sú vhodné aj ako "záchrana", ak máte večer chuť na niečo sladké :)

Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára