štvrtok 7. júna 2012

10 000 denne

Makáme vo fitkách, hľadáme nové a nové spôsoby ako sa dostať do formy, a pritom často zabúdame na prospešnosť toho najprirodzenejšieho športu, obyčajnej chôdze. Hoci toto číslo zatiaľ nie je vedecky podložené, lekári zhodne tvrdia, že 10 000 je základ. Každý deň. Ku kondičke sa prepracujete doslova krok za krokom. 

foto: google.sk


Každý deň by sme mali spraviť aspoň 10 000 krokov. Veľa? Málo? Ak vezmeme do úvahy, že priemerná dĺžka ľudského kroku je 0,65 metra a priemerná rýchlosť chôdze je 4,8 km za hodinu, musíme kráčať zhruba 1 hodinu a dvadsať minút. Nie je to až taký dlhý čas, no napriek tomu väčšina ľudí (najmä tí so sedavým zamestnaním) zvládne v priemere len 3000 krokov denne. Z toho vyplýva denný deficit 7000 krokov.

Nové vedecké výskumy pripisujú chôdzi celý rad priaznivých účinkov, od znižovania rizika rakoviny až po dobrý vplyv na kvalitu spánku. Chôdza je jednoducho prospešná takmer pre každého.

A aby ste mali nejakú motiváciu, tu je pár dôvodov, prečo by ste mali chodiť viac: 

1.Je to skvelé pre srdce 

Rýchla chôdza po dobu 30 minút denne znižuje pravdepodobnosť výskytu metabolického syndrómu, čo je súbor faktorov, ktoré súvisia s vyšším rizikom srdcového ochorenia, cukrovky a mozgových príhod. 

2. Znižuje riziko rakoviny prsníka

Tvrdí to jedna štúdia, ktorá argumentuje tým, že chôdza pomáha znižovať množstvo tuku v tele, ktorý je zároveň zdrojom estrogénu. Ženy s normálnou hmotnosťou znížili uvedené riziko o 30 percent, ženy s nadváhou o 10 až 20 percent. Prínos v boji s rakovinou prsníka sa týka všetkých vekových kategórií žien. 

3. Skvalitňuje spánok

Pomáha zvýšiť hladinu hormónu dobrej nálady sérotonínu, ktorý má uvoľňujúce účinky. Zvýšenie telesnej teploty spôsobené chôdzou potom môže mozgu signalizovať, aby neskôr teplotu znížil. A práve toto zníženie teploty podporuje spánok. (Pozor, nechoďte na prechádzku menej ako dve hodiny pred spaním - to sa už telo nestačí schladiť a upokojiť).

4. Zlepšuje náladu

Prispieva k vyplavovaniu hormónu endorfín, ktorý zlepšuje náladu. 

5. Pri chôdzi chudnete

Vedci preukázali, že ženy, ktoré každý deň hodinu chodili a skonzumovali 1500 kcal (6300 kJ) denne, schudli v priemere 2 kg mesačne a zníženú hmotnosť si udržali po dobu jedného roka. 

6. Chôdza odďaľuje starnutie a pomáha udržať si aktívnu myseľ 

7. Chôdza chráni kosti

Týmto telesným pohybom, pri ktorom zapájate 95 percent svalov, spevňujete, chránite i liečite svoje kosti.

Na záver ešte dva zaujímavé fakty:

1. Jediný deň bez fyzického pohybu „prospieva“ telu rovnako ako 20 vyfajčených cigariet 

2. Jedna minúta rýchlej chôdze o minútu predlžuje život. 

Tak čo, koľko kilometrov ste dnes prešli vy?




 

Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára