streda 27. júna 2012

Test: Postava vs. kondícia II.

Ako dlho vám trvá, kým sa váš tep vráti po nejakej pohybovej aktivite do normálu? Tepová frekvencia je totiž jeden zo základných ukazovateľov dobrého zdravia a fyzickej kondície. Ako je na tom váš kardiovaskulárny systém? Urobte si test.

foto: google.sk


Zmerajte si tep - buď pomocou tlakomeru, špeciálneho merača tepu alebo aspoň tak, že budete 15 sekúnd počítať svoj tep a výslednú hodnotu vynásobíte štyrmi (dostanete tak počet tepov za 1 minútu). 

Keď už svoj počiatočný tep poznáte, dajte si šprint - bežte koľko vládzete, čo najrýchlejšie a čo najdlhšie (pozor ale, aby ste neodpadli, všetko s mierou, nechoďte do extrémov). Po dobehnutí opäť svoj tep zmerajte.

U extrémne trénovaných ľudí sa tepová frekvencia vráti k normálu už po 90 sekundách (alebo ešte menej). Ak vám to trvá 2,5 alebo 3 minúty, ste v priemere. 

Ak čakáte dlhšie ako 3 minúty, začnite na sebe pracovať. Pomôcť vám môžu intervalové šprinty, kde budete striedať beh s vysokou intenzitou s behom s nižšou intenzitou, prípadne s chôdzou. Ak vydržíte behať pravidelne, doba tepovej regenerácie sa vám výrazne zlepší. A o to predsa ide.

Poznámka: ak nemáte k dispozícii žiaden "merač" a nechce sa vám počítať tep, skúste aspoň orientačne, bez merania - po dobehnutí jednoducho zmeriate čas, za ktorý ste schopní opäť v kľude dýchať nosom.

Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára