utorok 5. júna 2012

Správna voľba = tréner

Dnes prišiel do fitka muž, odhadom štyridsiatnik. Vraj mal stretko so svojím trénerom, čakal ho siedmy tréning v poradí - ale tréner neprišiel. A tak muž začal cvičiť. Sám. A nie úplne správne, s rizikom.

foto: google.sk


Nebudem príliš špekulovať o dôvodoch, pre ktoré ho tréner nechal v štichu. Možno sa mu niečo vážne prihodilo a nemal ako dať vedieť. Možno to bol ten muž, ktorý si zmýlil termín.

Čo ma však napadlo ako prvé, bolo: po šiestich tréningoch pod vedením trénera tento muž nevie odcvičiť základné cviky správne? A prečo ich vlastne vôbec nevie odcvičiť? Možno patrí ku skupine ľudí, ktorá potrebuje trochu viac času na osvojenie si nových pohybov. Možno tréner nebol dostatočný profík na to, aby cviky správne predviedol a vysvetlil. A možno muž nebol dostatočne motivovaný a tréning si chodil len "pretrpieť", aby sa nepovedalo.

A tak mu prevádzkovateľ fitka základné cviky ukázal - drep ako cvik na nohy, tlaky s jednoručkami ako cvik na ramená, skracovačky ako cvik na brucho, príťahy vrchnej kladky ako cvik na chrbát a benchpress ako cvik na hrudník. A muž cvičil. Tentoraz už správne.

Veľa ľudí sa spolieha na to, že cvičiť vo fitku zvládnu sami. Ženy sa zvyknú spoliehať na svojich partnerov (prípadne iných mužov zo svojho okolia). Muži na kamarátov. Deti na rodičov. No nie vždy je to správna voľba. Popravde, ani spoliehať sa na trénera nemusí byť vždy výhra, ale o tom ako eliminovať výber zlého trénera napíšem niekedy nabudúce. Hoci služby trénera nie sú lacný špás, vo všeobecnosti: oplatia sa. Investícia do naozaj dobrého trénera sa vám niekoľkonásobne vráti vo forme lepšieho zdravia, viditeľnejších a rýchlejších výsledkov. 

Správny tréner vás vedie nielen počas tréningu, ale poskytuje vám motiváciu aj mimo "činkáreň". Konzultuje s vami vašu stravu, úspechy i ciele. Poradí, keď neviete ako ďalej, a povzbudí, keď stagnujete. Jednoznačne odporúčam. Ak nie na trvalo (na dlhší čas), tak minimálne dovtedy, kým si osvojíte základné cviky a naučíte sa ich správne previesť.

A pamätajte: nech nie je vaším cieľom iba spamäti robiť to, čo vám niekto povie, ale sledovať, pýtať sa a naučiť sa čítať medzi riadkami, t.j. pochopiť základné mechanizmy a princípy cvičenia. Lebo len tak dosiahnete svoj cieľ plne funkční a bez zranení. Takže držím palce a dajte sa do toho.

Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára