streda 6. júna 2012

Čerešničky, čerešne

Tak dnes už mám svojich "každodenných" 5 km odbehnutých. Tie úvodzovky preto, že nie každý deň mám na behanie čas a priznávam, občas som len jednoducho lenivá. Dnes som však mala jeden konkrétny cieľ a teda aj motiváciu. Začala sezóna čerešní a ja jednu poznám. Vlastne sú hneď štyri a mám ich priamo na svojej bežeckej trati. Je síce pravda, že na trhu sú už čerešne nejakú tú dobu, ale ruku na srdce - najlepšie sú práve tie, ktoré si sami odtrhnete priamo zo stromu.

foto: google.sk


A aby ste mali aj pár faktov, tu sú: 

Obsahujú až 80 percent vody a pektín, ktorý podporuje trávenie a vyvoláva pocit sýtosti. Patria k potravinám s nízkym glykemickým indexom, sú nízkokalorické: 100 gramov čerešní má len 270 kilojoulov. Okrem toho ľudskému organizmu prospejú aj svojim obsahom vitamínov – C, skupiny B, E, karoténu a minerálov, hlavne železa, vápnika, draslíka, zinku a horčíku. Pomôžu pri svalovej horúčke, podporia imunitu a nepriberiete z nich.

Taktiež obsahujú antokyány. Tie majú protizápalové a protikŕčové účinky, znižujú horúčku a chránia srdce i cievy pred poškodením cholesterolom. Sú aj výrazným antioxidantom, chránia pred voľnými radikálmi, rakovinovým bujnením a dokážu naštartovať imunitu. Pomôžu jej bojovať proti množeniu vírusov a baktérií. Vďaka vitamínu C pomáhajú rýchlejšie hojiť rany, popáleniny, dokonca aj krvácajúce ďasná. Zaraďte ich do stravy, aj keď máte časté problémy so zápalom močového mechúra alebo so zápchou. 

Konzumácia čerešní reguluje trávenie a zbaví telo toxických látok, takže je čas dopriať si čerešňovú kúru (aspoň 350g denne). 

Ak vás trápi príliš bledá, unavená pokožka, naordinujte si dávku čerešní. Podľa odborníkov koža získa zdravší odtieň, bude hebká, žiarivá a vláčna. Jasný dôkaz o schopností čerešní meniť farbu pokožky jej konzumenta prvýkrát priniesli včely. Pred rokom totiž nečakane zružoveli, a dokonca začali i červenať. Keď newyorský včelár pátral, v čom je problém, zistil, že jeho včely potajomky lietajú do miestnej továrne s čerešňovým sirupom :)

Čerešne obsahujú betakarotén rovnako ako mrkva, a preto dokážu vplývať na odtieň kože. Preto ich nezabudnite jesť, keď sa budete pohybovať na slniečku, ľahšie sa opálite dohneda. 

A ešte informácia pre vás, dámy, látky obsiahnuté v čerešniach nám pomáhajú v boji proti celulitíde (samozrejme spolu s pohybom a vyváženou stravou). 
Takže dobrú chuť a maškrťte do sýta.


Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára