štvrtok 26. marca 2020

Ako a kam miznú tuky z tela?

Začnem parafrázou môjho obľúbeného motta: ľudia neveria na zázraky, ale spoliehajú sa na zázračný čaj ;)


























V zimnom období tiež fičím na bylinkových čajoch, najmä preto, že na rozdiel od ovocných nemám potrebu ich doslaďovať a na rozdiel od čistej vody majú nejakú "príchuť". A hlavne zahrejú. A áno, pijem aj čaje na chudnutie - dôvod je jediný: chutia mi. 

Zázračné krémy a tabletky na chudnutie. Vážne si myslíte, že to bude fungovať samo od seba? V roku 2014 malo v EÚ 51,6 % občanov nad 18 rokov nadváhu, 35,7 % bolo tesne na hranici obezity a 15,9 % obéznych. To sú fakty. Nikto a nič neschudne za vás.

Prečo?

Tuky a jednoduché cukry sa po strávení uvoľňujú do krvi. Cukrom tam dopomôže inzulín, ktorý sa vyplavuje pri prudkom a rýchlom príjme jednoduchých cukrov. Výnimkou je fruktóza (ovocný cukor), ktorá ak nie je rýchlo využitá vo svaloch, tak ide rovno do tuku aj bez inzulínu. Pozdravujem priaznivcov ovocnej diéty :)

Štiepenie tukov a mastných kyselín za vzniku ATP (adenozíntrifosfát) a CP (kreatínfosfát) prebieha priamo v mieste spotreby, a tou je svalová bunka. Jediný spôsob ako sa teda zbaviť tuku, je spáliť ho vo svaloch. Čím viac svalov budete mať (ženy majú percentuálne menej svalovej hmoty ako muži), tým viac tukov budete spaľovať. A bonus: svaly spaľujú tuk aj v čase oddychu.

K tomu, aby spaľovanie tukov nastalo, je potrebné ich uvoľniť z tukových zásob a do tých svalov ich nejako dostať. Tento proces spúšťa adrenalín a glykogén a dochádza k nemu vo zvýšenej miere zhruba po 30 minútach aeróbneho výkonu (počas aeróbneho cvičenia spaľujeme tuky aj sacharidy súčasne, rozdiel je len v ich pomere. Podľa Costilla et al. (1977) je podiel energetického krytia v desiatej minúte zaťaženia 61 % sacharidov ku 39 % tuku, po 120 minútach sa tento pomer mení v prospech tukov, keď sacharidy sa podieľajú na energetickom krytí len 33 %, ale tuky až 67 %). Tuky, ktoré naše telo nevyužije, sa ukladajú do tukových zásob vo forme triglyceridov, ktoré obsahujú glycerol. Aby sme mohli tieto tuky spáliť, musíme glycerol odstrániť a zvyšné mastné kyseliny sa následne spracujú v tzv. Krebsovom cykle (o ňom niekedy nabudúce, no ak vás to zaujíma už teraz, šup do Googlu).

Transportným médiom v našom tele je krv. Keď svaly svojou činnosťou spália určitú energiu (a tou sú prednostne sacharidy), telo sa rozhodne využiť ako ďalší zdroj energie práve tuky. Do krvi sa vyplavia hormóny a ďalšie látky, ktoré nesú inštrukciu použiť tuk ako palivo. Krv s touto inštrukciou tečie telom a ak narazí na tuk, zanesie ho do svalov. Nezáleží na tom, ktoré svaly a kde túto energiu potrebujú, pretože tukové palivo zbiera krv po celom tele. Toto je zároveň aj hlavný dôvod, prečo po nekonečných brušákoch nechudnete z brucha. Schudnúť musíte všade, pretože telo nedokáže páliť tuk len na určitom mieste.


Ak potrebujete schudnúť, najlepšie je precvičovať veľké svaly, ako sú stehná a zadok, pretože spália oveľa viac energie. Čím viac energie telo potrebuje, tým viac tuku sa krvou dostane do svalov. Odkiaľ sa ten tuk bude brať, závisí primárne na genetickej predispozícii. Žiaľ, zlá správa je tá, že z partie, z ktorej potrebujete najviac schudnúť, pôjde ten tuk zrejme najpomalšie (u žien sú to najmä boky, zadok, stehná a brucho). Väčšinou totiž platí zásada, že tam, kde sme priberať začali najskôr, odtiaľ to pôjde naposledy. A ak vám nenápadne rástli "bochníky lásky" (to sú tie faldy vzadu, ktoré trčia z nohavíc) niekoľko rokov a vy ste sa rozhodli schudnúť až v čase, keď ste si všimli dvojitú bradu, tak treba počítať s tým, že čím dlhšie ste čakali, tým dlhšie vám to bude teraz trvať.

Aby som to veľmi zjednodušene zhrnula: do tukových zásob sa tuk dostáva z prijatej potravy krvou. A zasa je to jedine krv, ktorá dokáže uložený tuk vyzdvihnúť a odniesť ho do svalov. Z tela sa tuk dostáva v podobe energie, ktorú vydajú naše svaly. Takže limitujúcim faktorom akejkoľvek snahy schudnúť je množstvo svalov. Nie je možné, aby sme donútili krv brať si tuk zo zadku a nie z miest, kde sa nám to nehodí.

Dodatok k „zázračným produktom“: Aby tieto fungovali, museli by najprv uvoľniť tuk do krvi a následne ho spáliť vo svaloch. Tuk sa z tela nevyparí, nevypotí a jediná, naozaj jediná cesta, ako ho dostať z tela, je rozpustiť ho v krvi, dopraviť do svalov a tam ho spáliť.

Takže, ešte stále váhate?




Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára