nedeľa 18. januára 2015

Tip na výlet: Katarínka

Ruiny starobylého Kostola a Kláštora sv. Kataríny Alexandrijskej nájdete v lesoch Malých Karpát 20 km severne od Trnavy, neďaleko obcí Dechtice a Naháč. Kláštor bol založený už v roku 1618 a je postavený v zaujímavom ranobarokovom štýle s neskorogotickými prvkami talianskym staviteľom Pietrom Spazzom. Nechajte sa aj vy očariť magickou atmosférou ruín uprostred tichej lesnej pustatiny.





V tesnom susedstve kláštora, pri bývalej horárni, sa nachádza aj expozícia vo voľnej prírode venovaná malokarpatskej lesnej úzkorozchodnej železničke (1898 - 1960), ktorej trasa pôvodne viedla zo Smoleníc do Dobrej Vody. Súčasťou expozície je krátke koľajisko s dobovými vozidlami a bohaté informačné panely.  

Moja trasa na Katarínku viedla z Hradišta pod Vrátnom cez obec Dobrá Voda, kde vás upúta zrúcanina hradu rovnakého mena, židovský cintorín, najznámejšie malokarpatské mravenisko a vyústenie turistického chodníka priamo na cintorín, a celá trasa bola zakončená v obci Naháč (odkiaľ bolo ešte potrebné presunúť sa pešo do Smoleníc na autobus).

Ak chcete podporiť zachovanie tohto romantického miesta a stráviť tu pár skvelých dní letnej dovolenky, zapojte sa do projektu Katarínka.








Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára