nedeľa 25. januára 2015

Suroviny, ktoré doma nemôžu chýbať

Určite to poznáte - sú chvíle, kedy doma jednoducho nemáte navarené, nie je čas zájsť do obchodu a vy sa potrebujete najesť. Väčšina z nás v takom prípade otvorí chladničku a zje všetko, čo tam nájde (samozrejme, nie vždy je to v súlade so zásadami vyváženého stravovania, nehovoriac o tom, že väčšinou máte o chvíľu opäť hlad). Ak tomu chcete predísť, mali by ste mať doma vždy pár základných surovín, z ktorými sa dá v prípade núdze naozaj rýchlo vyčariť chutný a výživný pokrm.


Foto zdroj: internet


U nás doma v chladničke nesmú chýbať vajíčka. Dajú sa z nich spraviť výdatné raňajky vo forme praženice, omelety alebo ich len  uvariť natvrdo či namäkko a máte skvelú desiatu či potréningové doplnenie bielkovín. Taktiež sa dajú pridávať napr. do cestovín alebo ich využijete na prípravu palaciniek. A vajíčková nátierka s čerstvou jarnou cibuľkou je top.

Druhou dôležitou súčasťou domácej potravinovej výbavy je u nás zelenina - paradajky a paprika sú základ, ktorý u nás nájdete vždy. Občas k nim pribudne napr. mrkva, kaleráb, uhorka, brokolica či cuketa. V mrazničke nesmie chýbať mrazený hrášok a kukurica a jarná zeleninová zmes. Zeleninu využijete ako prílohu naozaj ku všetkému, z mrazenej robím najmä polievky. Brokolicu zvyknem zapekať s cestovinami, alebo ju len sparím vo vriacej vode a premiešam s kuskusom a kúskami kuracieho mäsa. A taká avokádová nátierka, mňam.

Ovocie je doma najmä pre prípad, ak ráno vstávame príliš skoro a nestíhame raňajkovať, vtedy taký banán príde naozaj vhod (rovnako aj ako energia pred tréningom). Mrazené bobuľové ovocie pridávam do mliečnych shake nápojov, ale aj do zdravých koláčikov.

Ovsené vločky využívam do rôznych koláčov, ale aj ako zahustenie polievky, ak nechcem použiť zásmažku, či slíže. Ovsená kaša zas perfektne zasýti po nočnom spánku a navyše aj výborne chutí. Obmenou sú vločky pohánkové či amarantové, ktoré sú fantastické aj v jogurtoch.

Tvaroh ako samostatný chod je ideálny napr. na večeru na doplnenie bielkovín a podporu regenerácie svalovej hmoty. Sladím medom alebo ovocím.

Celozrnná múka má naozaj široké využitie - obaľujem v nej rezne (pečiem ich v trúbe bez oleja), robím z nej koláče..

V zozname nesmie chýbať ani agávový sirup na dosladzovanie jedál a nápojov, hoci viac obľúbený je u nás sirup javorový. A alternatívne sladíme aj medom.

Ryžové chlebíky či iná forma extrudovaných výrobkov má tiež široké využitie - jeme ich so šunkou, vajíčkami či zeleninou, občas na sladko s džemom alebo s maslom a medom. Ochutené beriem do tašky, ak sa chystám na tréning alebo mám len jednoducho chuť na sladké. Sú síce rovnako kalorické ako klasické pečivo, ale keďže sú extrémne ľahučké, celkový príjem energie je tak podstatne nižší (jeden krajec chleba má približne 80 g, čo zodpovedá takmer celému baleniu ryžových chlebíčkov - a tie nikdy nezjem celé).

Mäso, v poslednom čase preferujeme najmä hovädzie, mám v mrazničke vždy - receptov sa nájde na nete neúrekom: soté s hráškom a s ryžou, steak so zeleninou, guláš... A samozrejme v chladničke nesmie chýbať šunka.

Cestoviny a zemiaky uzatvárajú môj základný zoznam. Preferujeme celozrnné, prípadne Update cestoviny so zvýšeným množstvom bielkovín, kuskus, bulgur, quinou, amarant. Sú vhodné ako príloha aj ako samostatné jedlo na sladko i na slano. Kuskus miešam najčastejšie s tvarohom a ovocím, alebo so zeleninou. Bulgur a quinou pridávam do polievok alebo z nich robím zeleninové kaše. No a cestoviny sú rozne: s vajíčkom, s kakaom, s makom, s tvarohom, so zeleninou, s mäsom alebo rôzne kombinácie.

A aby toho nebolo málo, vždy máme doma proteínový prášok, nápoj či tyčinku. A tak je vždy čo skombinovať. A čo vy, ako to vyzerá s potravinami vo vašej kuchyni?


Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára