pondelok 26. januára 2015

Testovanie svalovej nerovnováhy - m. triceps surae

V sérii článkov o testovaní svalovej nerovnováhy začneme pekne po poriadku, odspodu, trojhlavým svalom lýtka. Skrátený lýtkový sval totiž netrápi len dámy nosiace vysoké podpätky, ale je to problém celej veľkej časti populácie.




Testovanie je veľmi jednoduché (podľa Jandu 1982, doplnené Thurzovou 1992) - zaujmi mierny stoj rozkročmý (chodidlá približne na šírku bokov), mierne predklon trup (paže môžeš vystrieť pred seba pre lepšiu koordináciu), chodidlá ostávajú celou plochou na zemi. Teraz urob hlboký drep (zadok by sa mal dotknúť lýtok).

Interpretáciu výsledkov zvládne každý - ak sa ti pri úplnom drepe päty dotýkali podložky, tvoj lýtkový sval spĺňa normu a teda by nemal byť skrátený. Ak si však úplný drep mohol dosiahnuť len v postavení na špičkách, poukazuje to na skrátenie trojhlavého lýtkového svalu (pričom najčastejšie to z trojhlavého lýtkového svalu býva šikmý lýtkový sval). A čo ste možno nevedeli, skrátenie lýtkového svalu je aj možnou príčinou bolesti achilovky.

A čo ďalej?
Ak je sval skrátený, pri tréningu nôh treba byť opatrný, a to najmä pri drepoch - so skráteným svalom je totiž ohrozená technika prevedenia cviku a následne hrozí preťaženie, či poškodenie svalu, príp. celej svalovej skupiny. Začni s dôsledným strečingom (samozrejme, ideálne celého tela) a cielene pracuj na odstránení problému. V tréningu nôh zatiaľ využívaj izolované cviky a/alebo cvičenie na strojoch a balančné pomôcky.

Ak je lýtkový sval skrátený, pravdepodobne sú skrátené aj svaly v zadnej časti stehna, a s tým súvisiace uvoľnené (ochabnuté) svaly v prednej časti stehna a predkolenia, ktoré naopak treba posilniť..

Nielen pre bežcov, zaujímavé info si prečítate aj tu alebo tu.


Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára