streda 7. januára 2015

Makovo-tvarohový koláč

V kuchyni najradšej pečiem a z narodeninového posedenia nám jeden kúsok ešte zostal. Za hodinku ho môžete mať na stole aj vy :)




Priznávam, cesto som si kúpila už hotové (krehké cesto). Ale ak máte dostatok času, môžete si ho pripraviť aj sami: 250 g hladkej múky, 2 lyžice krupicového cukru, 130 g mäkkého masla, 1 žĺtok a asi 3 lyžice studenej vody zmiešajte na hladkú hmotu a nechajte v chlade oddychovať zhruba 15 minút.

Medzitým máte čas pripraviť si obe náplne. Na makovú plnku priveďte k varu asi 2 dcl mlieka a 150 g mletého maku, podľa chuti 1 veľkú hrsť sušených hrozienok a asi 2–3 lyžice krupicového cukru (ja som dala agávový sirup) a varte 3 minúty na hustú kašu. 

Tvarohová plnka je tiež jednoduchá: zmiešate 250 g mäkkého tvarohu, 1 celé vajce a 80 g práškového cukru. 

Do tortovej formy (ja som použila silikónovú formu na american pie s priemerom 25 cm) dáte cesto vyváľané na zhruba 3 mm, navrch nanesiete makovú plnku a na ňu tvarohovú. Pečieme 35-45 minút pri teplote okolo 180 °C.

Ja som hrozienka doma nemala a tak som pridala kandizované ovocie - všetci sme sa však zhodli na tom, že hrozienka by boli určite lepšie. Alebo možno čerstvé višne. No aj napriek tomu koláč chutil výborne.

P.S. Dostala som nádhernú narodeninovú kyticu :)


Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára