pondelok 5. januára 2015

Narodeninová

Nestáva sa často, aby ste tu našli recept na niečo hriešne kalorické, ale dnes mám narodeniny a táto torta je fakt perfektná :)





Tento slávnostný francúzsky dezert je kombináciou ľahučkého čokoládového piškótového korpusu a bohatej šľahačkovej čokoládovej peny a jeho tajomstvo spočíva v tom, že musí byť perfektne vychladený. Servíruje sa posypaný kakaovým práškom a hoblinkami z bielej čokolády. Ako doplnok na tanier môžete pridať krém Chantilly (potrebujete vyšľahať 300 ml šľahačkovej smotany do hustej hmoty, potom primiešať 1 lyžicu práškového cukru a pár kvapiek vanilkového extraktu), ale ak počítate kalórie, tak aj bez toho krému budete vysoko nad limitom :)

Na piškótové cesto potrebujete vymiešať 4 vajíčka s 225 g krupicového cukru, potom pridať 50 g kvalitného kakaového prášku a 50 g hladkej múky. Cesto vylejeme do tortovej formy vhodnej na pečenie alebo na klasický plech (po upečení treba vyrezať do cesta kruh, ktorý sa vám zmestí to tortovej formy) a dáme piecť na 20 minút pri teplote 160°C.

Na čokoládovú penu potrebujete 2 plátky želatíny namočenej v troche vody, vyšľahanú 600 ml šľahačkovú smotanu, 275 g kvalitnej horkej čokolády a 2 vaječné žĺtka (tie ale nie sú povinné). Čokoládu necháme rozpustiť vo vodnom kúpeli a pridáme želatínu. Po úplnom vychladnutí primiešame k čokoláde vaječné žĺtka a nakoniec celú čokoládovú zmes vmiešame do šľahačky. Nalejeme na piškótové cesto v tortovej forme a necháme stuhnúť v chladničke minimálne 3 hodiny.

Príprava vám zaberie zhruba pol hodinku času, pečenie ďalších 20-30 minút, chladenie 3 hodiny - ale tých 8 kúskov zmizne raz-dva :)



Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára