utorok 13. januára 2015

Nápoje pre štíhlu líniu

Denný príjem tekutín by sa mal pohybovať okolo 2 litrov, v lete o čosi viac. Tento fakt všetci poznáme (hoci nie vždy sa nám ho podarí dodržať). Vedeli ste však, že niektoré nápoje môžu pozitívne ovplyvňovať činnosť vášho metabolizmu?

Foto zdroj: internet


Zelený a čierny čaj obsahujú kofeín a polyfenoly. Kofeín urýchľuje metabolizmus a v jednej šálke zeleného čaju prijmete až 50 mg. Je to síce len tretina množstva, ktoré obsahuje káva, ale v kombinácii s polyfenolmi (antioxidanty) zvyšuje termogenézu (tvorbu telesného tepla), čím priamo napomáha spaľovaniu tukov. Denné množstvo zeleného čaju by malo byť okolo 3 šálok. V prípade čierneho čaju je pomer kofeínu a polyfenolov opačný, v jednej šálke obsahuje 90 mg kofeínu, ale menšiu dávku polyfenolov. Tento čaj si doprajte najmä v prípade, ak potrebujete doplniť energiu. 
Ja dávam prednosť zeleným čajom, pretože mi chutia aj bez ďalšej úpravy - nepotrebujem ich sladiť, zatiaľ čo čierny čaj si bez cukru predstaviť neviem (keď ležím chorá v posteli, nie je nič lepšie ako klasický čierny Pigi čaj s medom).

Bonus 1: Stačí jedna šálka zeleného čaju a získate lepšiu stabilizáciu vysokej hladiny cukru v krvi (samozrejme za predpokladu, že aspoň 3x týždenne aj športujete), zlepší sa vám inzulínová senzitivita a glukózová tolerancia, čo vám pomôže lepšie využívať energiu a teda aj znížiť váhu.
Bonus 2: Zelený čaj obsahuje optimálne dávky dôležitých minerálov (mangán, selén, chróm a zinok) a predlžuje pôsobenie norepinefrínu (hormón, ktorý urýchľuje spaľovanie tukov) - a práve hladinu tohto hormónu potrebujete mať po tréningu zvýšenú.
Bonus 3: Aminokyselina teanín obsiahnutá v zelenom čaji zvyšuje hladinu dopamínu a sérotonínu v mozgu a teda má pozitívny vplyv na prepojenie našej mysle so svalom.
Bonus 4: Obsah kofeínu, fytoestrogénov a fluóru v zelenom čaji pomáhajú zvýšiť hustotu kostných minerálov u ľudí, ktorí pijú zelený čaj pravidelne asi 10 rokov.
Bonus 5: Zelený čaj chráni pred chorobami srdca.
A nezabudnite si do čaju pridať aj pár kvapiek citrónovej alebo limetkovej šťavy, aby sa antioxidanty v ňom obsiahnuté lepšie dokázali vstrebať.





Káva pomáha stimulovať využitie tukových zásob a zároveň dočasne blokuje receptory bolesti, čím taktiež znižuje bolesť svalov po tréningu. Ak si dáte šálku veľkej čiernej kávy (250 mg kofeínu) necelú hodinku pred tréningom, sami pocítite ten rozdiel. Navyše, ak nepatríte k pravidelným kávičkárom, účinok bude naozaj výrazný (pozor však na extrém, niekomu sa z toľkej dávky kofeínu môže zatočiť hlava, prísť nevoľno a v takom rozpoložení si nielenže tréning neužijete, ale môže prísť aj k úrazu).

Voda je tá najzákladnejšia tekutina. Navodzuje pocit nasýtenia a podporuje metabolizmus. A je to práve voda, ktorá nás chráni pred prejedaním. Takže, skôr ako pôjdete jesť, dajte si pohár vody. A viete čo? Nalejte si jeden aj teraz.

Mlieko obsahuje aj vápnik, ktorý podporuje využitie tukov ako energie a aminokyselinu leucín, ktorá podporuje spaľovanie tukov. Podľa štúdií je však dôležité piť mlieko polotučné, s obsahom tuku okolo 1,5%. Čo ste možno nevedeli je fakt, že mlieko je síce tekutina, ale v jedálničku ho treba brať ako jedlo (takže dámy, ak si dáte na večeru plný tanier jedla a dorazíte ho proteínovým mliečnym kokteilom s dobrým pocitom, že podporujete chudnutie - jeden chod určite vynechajte).

Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára