sobota 2. marca 2013

Strava je základ

Zásadne som proti diétam, teda okrem čokoládovej, ale tú ešte nikto nevymyslel :) 






Od včera sa snažím dodržiavať pár stravovacích zásad (tie síce dodržiavam vždy, no niekedy nie až tak poctivo). A vy by ste mali tiež, bez ohľadu na to, či potrebujete schudnúť alebo nie. Takže, ktoré sú to?

1. Nevynechávať raňajky. Začínam nimi pol hodinku po zobudení (s výnimkou dní, keď vstávam o 4:30 ráno - vtedy si raňajky vychutnám o čosi neskôr, pretože jesť pred siedmou hodinou rannou mi jednoducho nejde).

2. Energiu dodávam telu (jedlom) každé 3 hodiny. Ak nechcete mať spomalený metabolizmus, nesmiete hladovať. Alebo ešte jednoduchšie povedané: ak nechcete priberať, nenúťte svoje telo robiť si tukové zásoby tým, že nebudete jesť (to je ale paradox, čo?).

3. Denný príjem energie (jedlom) nesmie byť vyšší ako jej výdaj (pohybom). Neznamená to, že musíte počítať každý kJ, ale nejakú predstavu o vašom pomere jedla a pohybu by ste mať mali. Ak priberáte, máte energiu navyše - buď začnite cvičiť alebo o trošku menej papať. Alebo naopak. Alebo najlepšie oboje a v zdravej miere.

4. Vylúčte sladkosti. No dobre, bez nich by som neprežila, takže.. obmedzíme ich na minimum.

5. Zvýšte prísun bielkovín v strave. Sú totiž stavebnou jednotkou svalov a svaly potrebujeme, pretože spaľujú tuk. Navyše bielkoviny spotrebujú pri svojom trávení veľa energie, oveľa viac ako sacharidy a tuky. A aj vás viac nasýtia, takže nebudete tak skoro hladní.

6. Dostatočne veľa pite (samozrejme mám na mysli hlavne obyčajnú vodu, bylinkový čaj a minerálky, sem-tam džús). Vodu potrebujeme na to, aby náš organizmus a všetky bunky fungovali ako majú, inak na spaľovanie tuku zabudnite.

7. Doprajte si spánok. Áno, je ťažké spať každú noc 8 hodín, pretože v dnešnom uponáhľanom svete je to luxus a ten si málokto môže dovoliť. Ale snažte sa preto urobiť maximum. Spravte zo spánku jednu zo svojich priorít. A spite. Dostatočne dlho.

Takže, máme 7 bodov, ktorých sa budeme snažiť držať a vydržíme aspoň 2 týždne bez výnimky. Po dvoch týždňoch zistíte, že už to ide akosi samo a vôbec s tým nemáte problém. Ucítite zmeny na svojom tele, budete sa celkovo cítiť lepšie. Váš žalúdok sa prispôsobí a bude sa hlásiť pravidelne a sám, vždy po 3 hodinách. A vy vydržíte ďalšie 2 týždne. A potom ďalšie a ďalšie. Týchto 7 bodov sa stane vaším životným štýlom. 

Majte krásny víkend, dajte sa do toho a nezabudnite napísať do diskusie, ako vám to ide :)

6 komentárov:

  1. Ttiež sa snažím už dlhšie dodržiať podobné zásady, dnes som si aj poriadne zacvičila takže spokojnosť :) dúfam že nám to vydrží veľmi dlho ;)

    OdpovedaťOdstrániť
  2. ja teda nejak neviem dodržiavať ten spánok, spím tak 6 hodín väčšinou :D

    OdpovedaťOdstrániť
  3. moje spanie je tiez bieda, ale konecne sa mi podarilo uz dodrzat pitie vody 2,5litra denne dam. Pekne cista pramenista, u mna uz ziadne PVC flasky ani dzusy neexistuju a naucil sa to uz aj syn a priatel :-)uz len ta strava. Aky mas nazor na delenu stravu?

    OdpovedaťOdstrániť
  4. Ja to už dodržiavam, okrem cvičenia, lebo som mala problemy s chrbticou.
    Cítim sa lepšie.
    Dagmar

    OdpovedaťOdstrániť
  5. Ja by som spala aj 9 hodín, ale tých 8 dodržiavam

    OdpovedaťOdstrániť