sobota 23. marca 2013

Zaútočte !

Pomaranče zbožňujem a vôňa pomarančovej kôry mi vždy pripomenie Vianoce. Dajú sa použiť aj ako aranžérsky doplnok či ozdoba drinkov. No ak ich máte na zadku, je to des. Sezóna sexy kraťaskov sa blíži, takže dámy, do boja.






Podľa štatistík trpí celulitídou až 90% žien (a nejaké to percento mužov), ale ak mám byť úprimná, vo svojom okolí nepoznám jedinú ženu, ktorá by ju nemala (a to ich veru poznám viac ako 100). Takže si dovolím tvrdiť, že ju máme všetky - rozdiel je len v miere. Zlá správa je, že úplne sa jej zbaviť nedá (vari ste si nemysleli, že zázračné krémy naozaj existujú), ale dobrá správa je, že jej mieru dokážeme dosť výrazne ovplyvniť (dokonca natoľko, že tú potvoru už ani vidno nebude). Základom je neľútostný boj, a to na všetkých frontoch. Žiadna polovičná robota, žiadne výhovorky, žiadne zázraky. Tvrdá drina, pevná vôľa a útok z každej strany. Dlhodobo. 

V duchu hesla "Pryč s dolíčky" (milujem češtinu, pretože má toľko skvelých slov) začíname teraz:

1. cvičenie, cvičenie, cvičenie - bez toho to nepôjde. Celulitídu síce majú aj štíhle ženy, ale jej vznik sa primárne pripisuje sedavému spôsobu života a škodlivinám, ktoré sa hromadia v našom tele zo stresu. Ideálna je kombinácia viacerých pohybových aktivít, no prílišné "nadskakovanie" sa neodporúča - tukové bunky doslova ponatriasate (ako páperový vankúš) a výsledkom je ich väčšia viditeľnosť. Mne sa osvedčila kombinácia klasického silového tréningu (áno, milé dámy, mám na myslí činky - hoci nie tie "ružové" s váhou do 2 kg), kardio tréningu (milujem hlavne beh v teréne) a funkčného tréningu (donedávna len s vlastnou váhou tela, ale v poslednej dobe som si zamilovala TRX, VIPR, balančné plošiny, BOSU, laná a kettlebell). Ak celý váš pohyb spočíva v jednej hodine zumby za týždeň, nuž, čo dodať. Kúpte si na leto bermudy.

2. masáže - ideálna je lymfodrenáž, ktorá podporí odplavovanie toxínov preč z tela alebo masáž medová. Hladkanie od partnera sa ako účinná zbraň nepočíta. To radšej zájdite do najbližšej drogérie, kúpte si masážnu špongiu alebo tie divné drevené veci a poriadne sa tým vymasírujte v sprche. A aby to nebolo také úplne jednoduché, striedajte príjemne teplú vodu s nepríjemne ľadovou (prekrvíte pokožku). A občas zájdite aj do sauny (kľudne aj s partnerom :).

3. krémujte - ako som už spomínala, zázračné krémy neexistujú, lebo inak by neexistovali ani ženy s celulitídou. Ale keď už pre nič iné, aspoň bude naša pokožka hebká, hydratovaná a vláčna. A ak si nájdete o čosi viac času, zalejte si kávu, sós z nej si natrite na stehná a zabaľte sa do igelitovej fólie aspoň na 30 minút (fantázii sa medze nekladú, môžete pridať olivový olej či škoricu). A oddychujte.

4. jedzte zdravo - zase sa opakujem, ale strava je základ aj tu. Vyhýbajte sa vysmážaným jedlám, bielemu pečivu, malinovkám, údeninám, alkoholu a sladkostiam. Menej soľte a pite viac čistej vody. Vašu kožu zpevnia najmä bielkoviny, ktoré nájdete aj v kuracom mäsku, jogurtoch, orieškoch a strukovinách. Toxíny odplavíte vďaka antioxidantom, vitamínom  a vláknine z ovocia a zeleniny (odporúčajú sa najmä broskyne, marhule, grep, kivi, jablko a bobuľové ovocie). Pridajte aj omega-3-mastné kyseliny na posilnenie štruktúry pokožky (pstruh, makrela, losos, tuniak, ľanové semienka či papája) a vynechajte na nejaký čas biely jed (cukor a múka).

5. Majte trpezlivosť a motivujte sa. Tu niet čo dodať, boj s celulitídou je síce beh na dlhú trať, no vy predsa chcete prebehnúť cez cieľovú líniu so vztýčenou hlavou, alebo nie? A tie sexy kraťasky konečne vytiahnuť zo skrine. Alebo tam máte skôr "tie malé čierne" (minišatočky)? Nech už je vaša motivácia akákoľvek, držte sa jej a bojujte. Tento boj máte šancu vyhrať, skôr či neskôr. Ako sa rozhodnete?



2 komentáre:

  1. Lahko sa cita a tazko sa kona :D Ale toto leto by to mohlo vyjst,citim to v kostiach :))

    OdpovedaťOdstrániť
  2. Tak si držme palce, aby bolo na čo v lete na kúpaliskách pozerať :)

    OdpovedaťOdstrániť