nedeľa 24. marca 2013

Nech sa páči, bryndza

Milujem bryndzové halušky a bryndzovú pomazánku. Kolega si bryndzu natiera samotnú na chleba a veľmi si na nej pochutnáva. A veru, aj mňa táto kombinácia dostala. O to viac, keď som si v najnovšom čísle Muscle and fitness prečítala všetky jej pozitíva.

 

Bryndzu asi nám Slovákom predstavovať netreba, v Čechách ju už tiež väčšina ľudí pozná, horšie je ju popísať cudzincom. Bryndza sa vyrába už 250 rokov a základom je ovčí syr. Pre človeka, ktorý pravidelne trénuje, má bryndza dokonca výhodnejšie zloženie ako kravské mlieko. Obsahuje vysoký podiel kvalitných bielkovín, vitamínov, minerálnych látok, probiotických baktérií, omega-3-mastných kyselín a CLA (konjugovaná kyselina linolová). Bryndza je vlastne ovčí "živý" syr.

Rozmeňme si to na drobné a poďme sa trochu pohrať s číslami. V 100g bryndze je 1,5g CLA -toto množstvo je v jednej dávke suplementu, ktorý sa užíva pri rysovaní svalstva. Ďalej podporuje anabolizmus (budovanie svalov) vďaka kombinácii účinných látok (alfa-linolová kyselina ALA, kyselina listová B9 a vitamín B12) a dodáva telu dobre vstrebateľné tuky so stredným reťazcom (MCT).

Obsahom minerálov konkuruje aj výrobkom z kravského mlieka: 100g bryndze obsahuje 650 - 700 mg vápnika, zatiaľ čo v rovnakom množstve taveného syra ho je len 200 mg. Obsahom zinka konkuruje dokonca aj mäsu (zinok podporuje zdravú pokožku a vstrebávanie glukózy do svalov).

Ak trpíte intoleranciou laktózy, bryndza je pre vás ideálnou voľbou. Počas spracovania ovčieho mlieka na ovčí syr a bryndzu dochádza k prirodzenému úbytku  mliečneho cukru. Okrem toho bryndza pomáha k zvyšovaniu dobrého cholesterolu (HDL), poklesu glykémie, únavového kreatinínu, zápalových parametrov a k poklesu krvného tlaku.

Ale pozor, nie je bryndza ako bryndza. Najkvalitnejšia je májová bryndza, keď je tráva ešte mladá a kvitnú určité druhy tráv, takže ovečky si môžu vyberať len to najlepšie. Práve v tomto období má ovčie mlieko maximálny obsah CLA a ideálny pomer omega-6 a omega-3 mastných kyselín (2:1). Zlá správa je, že takúto super kvalitu asi v hypermarketoch nenájdete (aj preto milujem Tatry, sú tam totiž salaše :)

1 komentár:

  1. v hypermarketoch original bryndza neexistuje. Ja nakupujem original na salasi a je to lahodka, ktorej sa ziadna kupovana nevyrovna. Krasna farba, vyborna a nezamenitelna chut. A navyse, viem , ze je tam len skutocne ovcie mlieko. Vedlajsim produktom vyroby je zincica, ktora je vlastne syrovatka a kto vie, ake ohromne ucinky ma syrovatka, tak zincicu, tu originalnu salasnicku, nemoze nechat bez povsimnutia :-)

    OdpovedaťOdstrániť