utorok 17. júla 2012

Poznáte Klaudiu?

Dnes som narazila na skvelý článok o Klaudii Kinskej. Vlastne, článok bol primárne zameraný na asi najproblematickejšiu partiu nás žien. Sexy stehná môžete mať aj vy.


foto: google.sk

Ak ešte Klaudiu nepoznáte, je to jedna z najúspešnejších slovenských gymnastiek, ktorá sa v roku 1997 prvýkrát postavila aj na pódium fitness súťaže. 

V tom čase však jej stehná pôsobili až príliš objemne (rozumej svalnato, nie tučne) a narúšali symetriu vypracovaného tela. Jej telo bolo v tom čase vzorom športovej dokonalosti, no ako sa píše v článku „riešila rovnaký problém ako tisícky iných kondične cvičiacich žien – ako zoštíhliť stehná“. 

Treba však pripomenúť, že napriek „príliš hrubým nohám“ vyhrala v roku 1999 titul absolútnej amatérskej svetovej šampiónky a prestúpila k profesionálom, kde už v roku 2001 predviedla stehná podľa svojich predstáv – štíhlejšie a sexy. A aké je tajomstvo jej tréningu?

Cvičiť, cvičiť, cvičiť. Zmena celého systému tréningu. Ak stehenné svaly reagujú inak ako ostatné svalové skupiny, neostáva vám nič iné, len ich trénovať intenzívnejšie, tvrdšie a častejšie. 

V praxi to potom znamená ubrať svalom čas na regeneráciu, na čo zareagujú zmenšením svojho objemu a lepším tvarovaním. Stehná treba precvičovať takmer každý deň, a to systémom 2 tréningy týždenne výhradne zamerané na spodnú časť tela vrátane stehien a zvyšné dni pridať nejaké ľahšie cviky (drepy v širokom postoji bez záťaže, predkopávanie, mŕtve ťahy s minimálnou záťažou, výskoky, preskoky, výpady atď.- bez prestávky a s vysokým počtom opakovaní – viac ako 50), prípadne výbehy po schodoch (cca 8 poschodí 5-6x).

Ako svoj tréning opisuje ona? „Špeciálne na stehná sa v posiľovni sústreďujem každý štvrtý deň a ich kompletné precvičenie mi zaberie asi 90 minút. Vyhovuje mi princíp trojsérií, čo znamená, že cvičím tri cviky za sebou bez prestávky a po krátkom oddychu trojsériu zopakujem ešte dva až trikrát. Potom prechádzam k ďalšej trojsérii.“ 

Čo sa týka aeróbneho tréningu, odporúča Klaudia všetkým ženám túžiacim po štíhlych stehnách beh s vkladaním šprintov. Tréningom vlastne svaly pumpujete a sťahujete, no keďže chceme docieliť aj ich zoštíhlenie, je veľmi dôležitý aj strečing, ktorý svaly ponaťahuje a uvoľní (vhodná je aj kalanetika, joga či pilates).

Vaša základná pätica cvikov by mala byť nasledovná: drepy, výpady, leg-press, predkopávanie a zakopávanie. Cviky na vnútorné a vonkajšie stehná by mali byť len ako doplnkové, takže ak patríte k ženám, ktoré trávia vo fitku všetok čas na aduktore a abduktore (laicky priťahovanie a odťahovanie), zabudnite na ne – len vďaka nim sexy stehná mať nebudete. 

Chce to poriadny tréning. Svalov sa báť netreba, sú vždy krajšie ako neforemná masa tuku (ak váhate, prečítajte si tentotento článok).

A aký je ten správny pocit po tréningu stehien? Keď máte nohy tuhé tak, že pri schádzaní zo schodov sa musíte držať zábradlia. Ale ten pocit stojí za to. 

Držím palce. 


Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára