štvrtok 26. júla 2012

Nízke Tatry - Ďumbier a Chopok

Dnes ešte ostávame v Nízkych Tatrách. Po Ohništi je mojou druhou obľúbenou lokalitou výstup na Ďumbier a na Chopok. 

Chata gen. M.R.Štefánika, pohľad z červenej TZ smer Ďumbier - Chopok


Trasu odporúčam z Čertovice, cieľ v obci Vyšná Boca (prípadne Nižná Boca), kde sa dá aj ubytovať. 

Ide o celodenný výlet, nie veľmi náročný (iba ak časovo) a na trase ponúka až dve chaty s občerstvením. Mimochodom, majú fantastické parené buchty, kapustovú polievku a neskutočne dobré horalky (a po toľkej námahe si ich bez výčitky vychutnajte).

Ďumbier je najvyšší vrch Nízkych Tatier (2 043,4 m n. m) a z jeho vrcholu je veľmi dobrý kruhový výhľad na prakticky všetky pohoria stredného a severného Slovenska. V roku 1973 bolo jeho územie vyhlásené za národnú prírodnú pamiatku s rozlohou 2 043,76 ha (hlavný hrebeň a severný svah). 

Tesne pred výstupom na Ďumbier sa nezabudnite zastaviť na Chate M. R. Štefánika (foto hore: v streda chata, napravo Ďumbier, za ním vľavo Chopok a Dereše) a zamaškrtiť si na buchtách (bonus: nájdete tam funkčné WC, aj ponuku ubytovania).

Ak ste fyzicky zdatnejší a ostane vám čas, šup z Ďumbiera rovno na Chopok (2024 m.n.m.). Blízko vrcholu sa nachádza Chata pod Chopkom, konečná stanica lanovky i meteorologická stanica. A teplo sa oblečte - je to najveternejšie miesto u nás a letné maximá dosahujú neuveriteľných 18°C :)

P.S. V zime je pod Chopkom skvelá lyžovačka...







Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára