pondelok 2. júla 2012

Západné Tatry - Prosiecka a Kvačianska dolina

Veľké Borové - Prosiecka dolina - Kvačianska dolina - Veľké Borové

S výnimkou ranného vstávania o 5:00 bol dnešný deň pomerne ľahký. Odskočili sme si do Chočských vrchov a našim cieľom bola Prosiecka a Kvačianska dolina.

Vo Veľkom Borovom sa trochu horšie hľadá turistická značka, ale zvládli sme to a o pár minút sme už boli na horských lúkach Svoradu, kde je ústie Prosieckej doliny. 

V dĺžke 3,5 km sa tu nachádza veľké množstvo prírodných krás, vysoké skalné steny, vodopády a bohaté druhy lesných porastov. Časť trasy sa ide po rebríkoch a za pomoci reťazí a vraj tu často bývajú medvede (našťastie sme to vopred nevedeli, lebo inak by ma tam o pol siedmej ráno veru nik nedostal). 

Ku Kvačianskej doline sa dostanete zhruba po hodinke. Nezabudnite si opaľovací krém, táto časť trasy vedie výhradne po lúkach

Kvačianska dolina má charakter skalnej tiesňavy o dĺžke 2,5 km až po Oblazy, kde boli postavené mlyny a píla, ktoré sú v súčasnosti chránené ako cenné technické pamiatky. Dolinou prechádza cesta, čiastočne vysoko nad korytom potoka, ktorý vytvára v tiesňavách množstvo kaskád a vodopádov (žiaľ, počas leta tam nie je voda). 

Obidve doliny sú súčasťou náučného turistického okruhu Prosiecka - Kvačianska dolina a zároveň sú národnou prírodnou rezerváciou. 

Celú trasu prejdete za 7 hodín a je vhodná aj pre rodiny s deťmi. Samozrejme treba dĺžku trate aj východiskový a cieľový bod prispôsobiť možnostiam konkrétneho dieťaťa, prípadne "najslabšiemu" členovi výpravy (v Kvačianskej doline sme stretli viacero rodín dokonca aj s kočíkmi).

 








Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára