pondelok 23. júla 2012

Izometria v kondičnom tréningu

Videli ste už vo fitku človeka, ktorý tam len tak stál, sedel alebo ležal, tváril sa veľmi sústredene a pritom podľa vás vlastne nič nerobil? Možno nerobil naozaj nič, no rovnako je možné, že práve absolvoval izometrický tréning. Mimochodom, veľmi účinný.

foto: google.sk

Väčšina bežných tréningov je izotonická. Cudzie slovíčko, ktoré znamená, že počas pohybu sa mení dĺžka svalového vlákna a teda tento pohyb vykonávame za pomoci svalov. 

Izometria (z prekladu izo - rovnaký, metrický - dĺžkový) vlastne znamená, že ide o statické napínanie svalov (teda nejde o pohyb). Svalová dĺžka sa nemení. Jediné, čo pri izometrickom cvičení robíme, je, že udržiavame určité svalové napätie (teda napätie vo svaloch).

Vráťme sa teraz naspať k tomu neznámemu vo fitku, ktorý tam len tak leží a nič nerobí. Pravdou je, že to čo robí (samozrejme, pokiaľ to robí správne), je jeden z mála vedecky overených tréningov, ktoré preukázateľne zvyšujú silu a výdrž, a pritom nezaberajú veľa času.

Klienti, ktorí navštevujú moje tréningy, mi určite dajú za pravdu. Ako príklad môžem uviesť mladú mamičku, ktorá sa na prvom tréningu nevedela ani udržať na rukách vo vzpore a po niekoľkých tréningoch už zvládla klikovať ako keby to bola tá najnormálnejšia činnosť na svete. Rovnako by o tom určite vedela rozprávať aj vtedy len 15.ročná slečna s výraznou nadváhou, ktorá v priebehu roka kompletne zmenila váhu aj životný štýl. Baby, pozdravujem :) 

Izometriu v tréningu využívali už veľmi dávno, a to najmä jogíni v Indii a budhistickí mnísi pri bojových umeniach. Možno vás to prekvapí, ale aj majster bojových umení Bruce Lee začlenil izometrické cviky do svojho tréningu a stali sa tak súčasťou jeho pôvodného bojového štýlu Wing Chun Gung Fu.

Hlavnou výhodou izometrického cvičenia je, že pri správnom držaní tela využívate viac svalových vlákien, a teda aj viac svalov ako takých a tým učíte svoje telo aktivovať svaly efektívnejšie. 

Už v roku 1950 na svetovom summite v Nemecku lekári dokázali, že tento systém tréningu priam dramaticky zvýšil silu u testovaných jedincov. Navyše vám pomáha zvýšiť hustotu a tvrdosť vašich kostí (zbohom, osteoporóza).

A ešte jedna nemenej dôležitá informácia, zo všetkých typov tréningu je izometrické najbezpečnejšie. Je to z dôvodu, že pri ňom nerobíte obtiažne cviky ani nepotrebujete zdvíhať ťažké váhy. Je to tréning vhodný (takmer) pre každého. To "takmer" je tam preto, že malá výnimka tu predsa len je: keďže toto cvičenie kladie vyššie nároky na kĺbový aparát a na obehový systém, treba postupovať opatrne najmä vo vyššom veku, či pri výraznej nadváhe.

V najlepšom treba prestať alebo dosť bolo teórie, takže čo to vlastne sú tie izometrické cviky, respektíve izometrický tréning, si prečítate zajtra.

P.S. Ak máte tip na nejakú dobrú biografiu o "Bruslym", sem s ním. Vianoce sú tu čo nevidieť a viem o niekom, koho by veľmi potešila :)

foto: google.sk

foto: google.sk

Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára