utorok 10. júla 2012

Čo máš dnes na tanieri ...

... budeš mať zajtra na zadku. Tak toto konštatovanie ma dokáže pobaviť vždy, keď si naň spomeniem. A či je na ňom niečo pravdy? Čítajte.

foto: google.sk

Nie je to veľmi slušné, ale keď budete nabudúce v reštaurácii alebo pôjdete okolo nejakého fastfoodu, všimnite si, kto má čo na tanieri. Až prekvapivo často si totiž sladké a kalorické jedlá objednávajú práve ľudia s nie príliš ideálnou postavou. A áno, v tomto prípade uvedené konštatovanie určite platí. 

Ak svoje telo kŕmite sladkosťami od výmyslu sveta, tučnými a mastnými jedlami, či popíjate alkohol, nečudujte sa, že priberáte. Každý máme svoj limit, po ktorý sa telo dokáže brániť vonkajším vplyvom. Ak tento limit prekročíte, ťažko sa vám bude vracať späť. Ale aj tu platí, kde je vôľa, je aj cesta.

Opačný problém majú ľudia, ktorí v snahe nepribrať prestanú jesť (a platí to najmä u žien). Asi každá žena (bez ohľadu na vek), ktorá si ku mne prišla po radu, začala slovami: "Už skoro nič nejem a aj tak nešlo žiadne kilo dolu." A ja im vždy poviem to isté: "Veď práve preto." 

Vysvetlenie je jednoduché, hoci väčšina žien (resp. ľudí všeobecne) ho nevie pochopiť, lebo ho pochopiť nechce. Takže to skúsim názorným príkladom, úplne laicky.

Predstavte si, že máte veľa peňazí a môžete si kúpiť všetko, čo vás napadne. A tak si to samozrejme kúpite. Peniažky sa síce míňajú, no vy ich stále máte dosť (veď výplata je každý mesiac a máte aj dosť našetrené). A tak míňate a míňate a stále máte z čoho míňať. 

Teraz si predstavte, že ste na tom presne naopak - peňazí je málo, len tak-tak vyžijete. Budete míňať to málo čo máte na nepotrebné "blbosti", alebo radšej začnete šetriť a dobre si premyslíte, kam ich investujete? 

A presne na tomto princípe pracuje naše telo. Ak mu nedodáte energiu vo forme jedla, začne šetriť každé sústo, ktoré mu doprajete. Pre istotu. Do zásoby. A na večné veky...

Takže ako som už viackrát spomínala, jesť treba - a to aj pri diéte. Pravidelne, 5 -6x denne v malých porciách, a to každé 3-4 hodiny. Ak dodržíte túto jednoduchú zásadu, váš organizmus "zbohatne" a začne míňať ... tuky. Lebo bude mať stály príjem a nebude nútený šetriť.

Neveríte? Vyskúšajte. 

Teším sa na diskusiu :)

Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára