pondelok 14. mája 2012

Prečo ženy potrebujú svaly ?

Okrem iného preto, že im umožňujú pohyb, spaľujú tuky a sú zásobárňou voľných aminokyselín pre správnu funkciu organizmu.

foto: google.sk


































Veľa žien si vedome či nevedome škodí – neposilňujú. Neuvedomujú si, aké výhody prináša cvičenie vo fitku a radšej trávia dlhé hodiny na stacionárnom bicykli. Majú obavy z toho, že „budú mať svaly“. 

Milé dámy, oproti mužom máme od prírody menej svalov a menej hormónov podieľajúcich sa na anabolických (svaly tvoriacich) procesoch, čo má za následok, že väčšina žien stráca svaly tempom 1% ročne.  

Keď sa spýtam ktorejkoľvek ženy vo svojom okolí na cieľ jej snaženia, odpoveďou býva zníženie hmotnosti či redukcia tuku (najmä na nohách a zadku). A väčšina z týchto žien verí, že to dokážu výhradne aeróbnym cvičením. Základy fyziológie však vravia jasne. Kick box aerobic alebo tae-bo je síce zábavná, ale menej efektívna forma cvičenia. Ideálnou kombináciou je striedanie dní s činkami v rukách a cardio dní.

Báť sa nadmerného rozvoja svalov je zbytočné, pretože bez špecifických genetických predpokladov, niekoľkoročného tvrdého tréningu a anabolických steroidov to nie je možné. Žena, ktorá si pôjde trikrát týždenne zacvičiť do fitka, spomalí alebo zastaví stratu svalovej hmoty, zvýši svoj bazálny metabolizmus (o ňom budem ešte písať) a teda vydá o 8000 kJ týždenne viac ako žena, ktorá necvičí. 

Aby sme to premenili na vetu zrozumiteľnú žene - laikovi/ nešportovkyni: žena, ktorá chodí pravidelne do fitka, vďaka dobre fungujúcemu bazálnemu metabolizmu vydá mesačne 32 000 kJ energie navyše oproti žene, ktorá necvičí. V praxi sa jedná zhruba o 1kg telesného tuku mesačne. Bez cvičenia.

Pri aeróbnych cvičeniach zaťažujeme len pomalé neuromotorické svalové vlákna, ktoré sa pomaly unavujú a rýchlo sa dokážu zotaviť. Nedochádza k zapojeniu rýchlych neuromotorických svalových vlákien a tak sa ich telo s postupom veku zbavuje rovnakým tempom ako u žien, ktoré necvičia vôbec. Pokles množstva svalových vlákien má za následok pokles sily, zníženie bazálneho metabolizmu a tým aj nárast telesného tuku. A to predsa nechce žiadna z nás. 

Na záver už len jedna, ale o to dôležitejšia informácia: Naozaj jediný (!) spôsob ako sa zbaviť tuku, je spáliť ho vo svaloch. Takže dámy, ktoré ešte stále váhate s návštevou fitness centra, svalov sa naozaj netreba obávať.

Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára