piatok 27. júla 2012

Malá Fatra - okolie Terchovej

S dnešným dovolenkovým tipom sa presúvame do Malej Fatry.


Turistika v okolí Terchovej je pomerne náročná, ale je možné ju prispôsobiť aj pre rodiny s deťmi (napr. využitím lanovky na hrebeň). Odporúčam zdolať Veľký a/alebo Malý Rozsutec, náučný chodník Jánošíkove diery, fatranský Kriváň a spraviť si aj výlet k Šútovskému vodopádu. 

My sme sa k vodopádu vybrali pešo priamo z Terchovej (hold, bez auta je obmedzený výber) a teda sme museli vyjsť na hlavný hrebeň a na opačnom konci zliezť dolu k vodopádu, potom nás čakala tá istá trasa v opačnom smere - zlá voľba, už nikdy viac. Voľte radšej štart z obce Šútovo alebo si namiesto tam/späť trasy urobte výlet z Terchovej do Šútova (alebo v opačnom smere).

Šútovský vodopád


Veľký Rozsutec (paradoxne vraj menej náročný ako ten Malý) má výšku 1609,7 m.n.m. a patrí k najkrajším vrchom na Slovensku. Je symbolom pohoria a nachádza sa aj v logu národného parku Malá Fatra (toľko Wikipedia). A ja dodávam, že naozaj stojí za to.

Malý Rozsutec


Veľký Rozsutec


z Veľkého Rozsutca, lúka dole je sedlo Medziholie

pohľad zo sedla Medziholie na Veľký Rozsutec

výhľad z Veľkého Rozsutca smer Terchová


Jánošíkove diery sú 2 hodinový náučný chodník, kde na vás čakajú vodopády, rebríky, skalné útvary, zaujímavá flóra a fauna. A trošku máličko namáhavý terén. S deťmi treba zvážiť, rovnako aj so psíkmi - v sezóne tu býva vcelku plno a náročný terén v kombinácii s nedočkavo prešlapujúcimi skupinkami turistov či nevhodnými podmienkami (mokro, hmla, zlé počasie) nie je nič moc.

niekde v Dierach


Pikoška na záver: okrem toho, že rebríky a skalné schody sú výborným prostriedkom na tvarovanie spodnej časti tela, sú aj výborným prostriedkom na chudnutie. Počas nášho 5-dňového pobytu nám ubudol každý deň nejaký cm z pásu a kamoške padali nohavice :) 

Dajte vedieť, ako sa v Malej Fatre páčilo vám.


Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára