streda 11. júla 2012

Jesť či nejesť po piatej, to je otázka

Raňajky zjedz sám, na obed sa podeľ s priateľom a večeru nechaj nepriateľovi.
Do určitej miery môžeme s týmto tvrdením súhlasiť. Chcete vedieť viac?

foto: google.sk


Raňajky sú najdôležitejšie jedlo dňa a tak by ste ich určite vynechať nemali (a ak sa snažíte schudnúť, platí to pre vás dvojnásobne). Doprajte si ľahké, ale dostatočne sýte jedlo plné vitamínov, vlákniny, sacharidov, s trochou  bielkovín a zdravých tukov. Myslite na to, že práve raňajky vás majú naštartovať do nového dňa a práve od nich veľakrát závisí, či budete mať počas dňa nekontrolovateľné chute (... na sladkosti).

Obed nám zabezpečuje dostatok energie na poobedňajšie aktivity, ale to ešte neznamená, že musíte mať tri chody a zákusok. Doprajte si väčšie množstvo bielkovín s menším množstvom sacharidov, a samozrejme svoje zastúpenie by tu mali mať aj tuky (ale nie tie vo forme slaniny). Jedzte pomaly a naučte sa rozlišovať, kedy už máte dosť a kedy jete len preto, že "je to také dobré". Väčšinou nám totiž k sýtosti stačí polovica z toho, čo bežne skonzumujeme. Naučte sa počúvať svoje telo.

A ako je to s tou večerou? 

Sú ľudia, ktorí chodia spať už po večerných správach. Pre nich je večera o piatej/šiestej naozaj ideálnou voľbou. No ak ste do piatej v práci, potom rýchlo bežíte do fitka, večer sa venujete rodine a do postele sa dostanete až okolo polnoci, na večeru o piatej zabudnite. Prečo? 

Pretože vaše telo začne zhruba okolo deviatej pociťovať hlad (hoci ho ani nemusíte vnímať). Čo to znamená v praxi ste si mohli prečítať napríklad včera tu. Ideálna večera by teda mala byť zhruba 2 hodiny pred spaním, takže ak máte dlhý deň, večeru si v pohode naplánujte na 19. až 20. hodinu (neskôr je vhodný už len nejaký menší snack s vysokým obsahom bielkovín a zelenina). 

Samozrejme je dôležité aj to, čo budete mať na tanieri. Mali by to byť najmä kvalitné bielkoviny a zelenina, kvalitné zdravé tuky sú povolené v malom množstve a sacharidy by ste v ideálnom prípade mali  vynechať úplne.

A keďže 3 jedlá denne sú naozaj málo, nezabudnite ani na malé "svačinky" medzi hlavnými jedlami. Ideálne sú napríklad ovocie (doobeda), jogurty a mliečne koktaily, zelenina...

Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára