streda 25. júla 2012

Nízke Tatry - Ohnište

Keďže dovolenky sú ešte stále v plnom prúde, mám pre vás pripravených pár skvelých tipov, kam sa môžete na Slovensku vybrať, ak túžite (nielen) po turistike. Začneme v Nízkych Tatrách, lokalitou Ohnište. 

skalné okno na Ohništi

Masív Ohnišťa leží mimo hlavného nízkotatranského hrebeňa a vlastne ani svojou výškou nie je príliš nápadný. Napriek tomu patrí ku klenotom našej prírody. Nachádza sa v nadmorskej výške 1538 m.n.m. a zvykne sa nazývať aj "skalným mestom". Jeho dominantou je veľké skalné okno, najväčšie na Slovensku.

Ohnište je budované najmä z vápencov a dolomitov a vo vrcholovej časti má formu krasovej plošiny, nájdete tu mnoho závrtov a jaskyniek. Typický ráz tohto "kopca" dotvárajú strmé svahy akoby terasovito popretkávané skalnými útvarmi, viditeľné najmä z južnej a juhozápadnej strany. Ohnište má dva vrcholy, jeden vyšší, označený turistickou značkou a jeden nižší, západnejší, kam turistická značka nevedie. A práve tu sa nachádza 20 metrov vysoká skalná brána, skalný útvar s názvom Okno.

Ak som vás ešte stále nepresvedčila, že sem sa naozaj oplatí prísť, čítajte ďalej. Kúsok od "okna" sa nachádza aj najhlbšia priepasť v Nízkych Tatrách, Veľká ľadová priepasť s hĺbkou 125 metrov. Táto lokalita je tiež jednou z najvýznamnejších botanických a zoologických slovenských lokalít - lietajú tu okolo vás napríklad krásne farebné lúčne koníky, a ak prídete v sezóne, takmer na každom kroku nájdete zákonom chránený Plesnivec alpínsky, lesné porasty majú charakter pralesa, divo tu rastú dokonca aj ríbezle. Od roku 1973 je Ohnište prírodnou rezerváciou.

Ešte jedna zaujímavosť na záver: kúsok od Ohnišťa sa nachádza vrch Slemä, kde v 2. svetovej vojne havarovalo transportné lietadlo a celá posádka zahynula. Dodnes sa tu dajú nájsť zvyšky lietadla a stojí tu aj pamätná mohyla a tabuľa s menami obetí. Tragédia sa stala v piatok 13.teho, v októbri 1944, a zahynulo tu 13 Slovákov a 6 Rusov (z tohto miesta foto nemám, ale ak ste zvedaví, pozrite napríklad sem). 

TRASA:

Moja obľúbená (a zatiaľ jediná) trasa, absolvovaná minimálne 6x má východiskový bod v Malužinej. Odtiaľ po žltej turistickej značke Svídovskou dolinou do Svídovského sedla (necelé 2 hodiny/niečo vyše 5 km) a odtiaľto pokračovať hore na hrebeň Ohnišťa po zelenej turistickej značke (niečo vyše hodiny/cca 3 km). Spiatočnú cestu sme volili cez Rovnú Hoľu do Nižnej Boce, prípadne traverzom zo Svídovského sedla do sedla nad Nižnou Bocou (kedysi tu bol aj smerovník, kým víchrica nezlikvidovala všetky stromy na úbočí Rovnej hole).

Na Ohnište sa dostanete aj z Liptovského Jána či Liptovského hrádku okolo Stanišovskej jaskyne alebo z Demänovskej doliny.

A kde sa máte počas dovolenky ubytovať? Môj tip je Nižná Boca a jednoznačne na priváte, v drevenici.

pohľad na Ohnište zo Svidovského sedla

lúky pred vrcholom Ohnišťa na zelenej turistickej trase

výhľad zo skalnej terasy

výhľad zo skalnej terasy

Okno

výhľad zo skalnej terasy

2 komentáre: