štvrtok 12. júla 2012

Ako chutí leto

Mne chutí leto ako sladký, šťavnatý melón. A podobne ako pre veľa ďalších ľudí, aj pre mňa je to ovocie. Hoci.. Vedeli ste, že melón patrí do rovnakej čeľade ako napríklad uhorka alebo tekvica a teda oficiálne je to zelenina? Pre všetkých chudnúcich (a nielen tých) veľmi dobrá správa.

foto: google.sk


Najobľúbenejším druhom melónu je práve ten červený, prezývaný aj ako vodný melón. 

Tvorí ho totiž z 92% voda a vďaka tomu prečistí vaše telo od škodlivých látok, podporí spaľovanie tukov a zavodní organizmus. Je tiež zdrojom vitamínov B skupiny – hlavne vitamínu B6, ktorý pôsobí preventívne voči vzniku šedého zákalu (rizikovým faktorom šedého zákalu je UV žiarenie) a  vitamínu C (25 mg na 100g), ktorý znižuje riziko výskytu rakoviny kože spôsobenej UV žiarením, je nevyhnutný pre produkciu kolagénu a regeneráciu a taktiež je aj antioxidantom. Nemenej dôležitý je aj beta-karotén, ktorý sa v ľudskom organizme transformuje na vitamín A, ktorý je významným prvkom dôležitým pre rast a vývoj buniek, zrak a imunitný systém. Pokiaľ ide o oligo-elementy, melóny sú bohaté na draslík (300mg na 100g), horčík, vápnik, železo, zinok, meď, mangán a jód. 

Tieto základné vitamíny a minerály obsahujú všetky druhy melónov. V neposlednom rade je dôležité si uvedomiť, že melón je užitočným zdrojom vlákniny, ktorá pomáha črevám pracovať účinnejšie.

Užitočná informácia pre všetkých chudnúcich: melón nemá veľa kalórií (zhruba 35-40 kcal na 100g, táto hodnota môže kolísať od 6-14%), ale samozrejme obsahuje aj cukor. Keďže je to však zelenina, môžete si ho dopriať aj vo väčšom množstve, avšak nezabudnite započítať cukor z melóna do vášho denného kalorického príjmu. Ak melónom nahradíte desiatu a/alebo olovrant, môže byť skvelým pomocníkom pri chudnutí. Pozor však na „maškrtenie“ pomimo hlavných jedál, váš kalorický príjem by tak mohol nečakane vzrásť.

A ešte malá zaujímavosť na záver: hoci má červený melón sladkú chuť, v porovnaní so žltým melónom obsahuje menej cukru. 

Bonus fotka na  facebooku.


2 komentáre:

  1. Tak tímhle článkem jsi mě moc potěšila. Jsem totiž pravá melounová lady, v létě věčně pusu opatlanou od červeného melounu. I žluťáskům jsem přišla na chuť, ale bacha na ten cukr, že? ;-)
    Super článek!
    Vivi

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Ďakujem, už čoskoro aj nejaký ten tip na servírovanie melónika pribudne :)

      Odstrániť