pondelok 28. mája 2012

Tip na výlet: Západné Tatry - Roháčske plesá

Jedna z vecí, ktoré ma tento rok doslova namotali pri výbere dovolenkovej lokality, bolo konštatovanie, že "potulky po Roháčoch sa stali nepísaným pravidlom pre každého milovníka turistiky, pretože ide o mimoriadne nádherné, malebné a z turistického hľadiska dobre prístupné prostredie", a že ak chcem zažiť ideálne podmienky na vysokohorskú turistiku, mám zavítať práve sem. 


Roháče sú vraj turisticky najpríťažlivejšou a zároveň najexponovanejšou časťou Západných Tatier – druhého najvyššieho pohoria Slovenska. Ich názov vychádza z tvaru dvoch typických končiarov, Ostrého Roháča (2087m.n.m.) a Plačlivého (2124m.n.m.), ktoré tvoria spolu akoby čertove rohy (hm, zaujímavá asociácia).

Pri pohybe v tomto teréne sa musíte pridržiavať rukami buď skál alebo reťazí - v čom ja osobne nevidím žiadny problém, keďže podobný systém štverania sa po skalách som už absolvovala v Malej Fatre a v Tatrách :) 

Na dnes som pre vás ako motiváciu vybrala trasu, ktorá prechádza národnou prírodnou rezerváciou Roháčske plesá, najcennejšou časťou Západných Tatier. Tieto plesá sa tu zachovali vďaka ľadovcovému pôvodu Roháčskej doliny a ich jedinečnosť spočíva v tom, že sú podstatne nižšie ako iné plesá vo Vysokých Tatrách. Možno povedať, že v tak malých nadmorských výškach a v tak zachovanom stave sa povrchové tvary ľadovcového pôvodu nezachovali nikde v Európe. Len pripomeňme, že Roháčskych plies je celkovo šesť a nemajú vlastné názvy. Vžilo sa ich číselné označenie, pričom najväčšie je prvé – dolné, s rozlohou 2,22 ha a s hĺbkou sedem metrov. 

Roháčske plesá a okolie môžete najlepšie spoznať, ak sa vyberiete po Náučnom chodníku Roháčske plesá. Pod týmto názvom sa skrýva v podstate stredne náročná celodenná trasa. Je obľúbená aj u rodín s deťmi, takže sa na ňu môže vydať každý s priemernou fyzickou kondíciou. Odmenou sú skutočne nádherné prírodné panorámy. Dopredu však treba upozorniť, že Náučný chodník Roháčske plesá je otvorený iba v čase od 31. 6. do 1. 11. Po zvyšok roka je z bezpečnostných dôvodov uzavretý. 

Túra sa zväčša začína na parkovisku pri chate Zverovka a ďalej sa pokračuje po zelenej značke. Celá trasa by mala byť dobre označená aj navigačnými tabuľkami, kde sa dočítate o faune a flóre. Približne po 30 minútach chôdze sa môžete pokochať Roháčskym vodopádom. Vodopády sú to vlastne dva, pričom ten vrchný dosahuje výšku okolo dvadsať metrov. Pohľad stojí skutočne zato, takže tu možno urobiť krátku prestávku. 

Po niekoľkých ďalších minútach stúpania postupne opustíte pásmo lesa a pred vami sa otvorí panoráma Troch Kôp a Baníkova. K samotných horným dvom plesám je to ešte asi hodinku strmého stúpania. Čaká vás najťažší, no zato veľmi panoramatický úsek. Až konečne dorazíte k plesám, naskytne sa vám nádherný výhľad a príjemné skonštatovanie, že ďalej už budete iba klesať. Po obhliadke vrchných dvoch plies pokračujte po chodníku klesaním cez kosodrevinu a postupne sa vám ako na dlani vynoria ďalšie štyri plesá. Chodník stále klesá, pričom sprievodcu vám robí panoráma Volovca alebo Ostrého Roháča. Postupne sa tak dostane až k Ťatliakovej chate, kde sa máte možnosť občerstviť a relaxovať pri Ťatliakovom jazierku, hneď vedľa chaty. Len pripomeňme, že Ťatliakova chata viac ráz vyhorela, po prvýkrát ju v roku 1944 vypálili nacisti. V súčasnosti je chata vo výstavbe, no zatiaľ je tu v prevádzke iba nie veľmi vábne bufetové občerstvenie. 

Ďalej už pokračujete po asfaltovej ceste až k východiskovému bodu na parkovisko pri chate Zverovka. Celkovo absolvujete približne 525 m prevýšenie a celková dĺžka trasy je zhruba 5,5 kilometra. 
Viac fotiek tu.

Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára