pondelok 21. mája 2012

Prílohy známe i neznáme

Väčšina ľudí si pod pojmom príloha predstaví najmä najznámejšie tri - zemiaky, ryžu a cestoviny. Možností je ale oveľa viac a ak sa snažíte minimalizovať nudu na tanieri a jesť zdravo, určite ich už dávno poznáte. 

foto: google.sk


BULGUR je známy najmä obyvateľom Stredomoria, Turecka a tiež afrických krajín a krajín Stredného východu. Základom bulguru je pšeničné zrno a ide vlastne o predvarenú nalámanú celozrnnú pšenicu. Chuťovo pripomína nielen pšenicu, ale aj oriešky. Jeho príprava je skutočne veľmi jednoduchá a rýchla: stačí ho namočiť vo vriacej vode v pomere 1:2 a nechať nasiaknuť vodou. Keď zmäkne, je pripravený na konzumáciu. Bulgur je vhodný najmä na chutné zeleninové či ovocné šaláty. Pridať ho možno aj do polievok, fašírok či rôznych iných pokrmov. Pokojne z neho pripravte rizoto alebo ho servírujte ako prílohu k mäsu. Obsahuje množstvo zdraviu prospešných látok ako fosfor, horčík, selén či železo a z vitamínov najmä vitamín A. Je tiež bohatým zdrojom vlákniny a má veľmi nízky obsah tuku, nespôsobuje nadúvanie a je vhodným doplnkom detskej stravy.

Energetická hodnota na 100g: 1512 kJ (360 kcal), bielkoviny: 12,5g, sacharidy: 78g, tuky: 1g.

QUINOA je tradičné jedlo Inkov, ktoré obsahuje vysoké množstvo bielkovín, pričom má vzácne vyvážený podiel aminokyselín. Na prvý pohľad nenápadná, ale v skutočnosti sa jedná o výživovú "bombu". Obsahuje veľa vitamínov, napr. betakarotén, kyselinu listovú, vitamín C, thiamín či riboflavín. A aby toho nebolo málo, ponúka aj nezanedbateľný zdroj minerálov, obsahuje vápnik, železo, draslík, zinok, horčík. Používa sa do polievok, ako príloha namiesto ryže alebo zemiakov, na prípravu sladkých kaší alebo do nákypov. Pripravujeme ju podobne ako ryžu. Necelé 2 šálky vody a 1 hrnček quinoi privedieme k varu a varíme 15 – 20 min. Drobné guľaté zrná, ktoré pripomínajú lúpané proso alebo kuskus, sú semenami rastliny chenopodium quinoa, v  skutočnosti sa jedná o pseudoobilninu. Podobne ako z pohánky alebo amarantu z nej možno získať múku, ale botanicky nepatrí medzi klasické obilniny. Výhodou pseudoobilnín je, že neobsahujú lepok a preto sú vhodné aj pre tých, ktorí trpia celiakiou. Quinoa je prirodzene bezlepková a ľahko stráviteľná (vďaka vláknine).

Energetická hodnota na 100 g: 1565 kJ (374 kcal), bielkoviny: 13,10g, sacharidy: 68,9g, tuky: 5,8g.

KUSKUS je jedlo, ktoré pochádza z tradičnej marockej kuchyne. Vyrába sa z tvrdej pšenice, ktorá je spracovaná na drobné guľôčky. Vynikajúco sa hodí k mäsu, k omáčkam a k zelenine, ale pridať ho môžete aj do ovocných či zeleninových šalátov, alebo z neho pripravte múčnik. Príprava je jednoduchá: kuskus dáte do hrnca a zalejete horúcou vodou v pomere 1:2 a necháte 10 minút odstáť. Následne ho môžete dusiť, marinovať, opekať, alebo ho rovno pridať na tanier.

Energetická hodnota na 100g: 1386 kJ (327 kcal), bielkoviny: 13,9g, sacharidy: 63,2g, tuky: 2,1g.

AMARANT sa vyznačuje mimoriadnym obsahom a kvalitou bielkovín. Obsahuje aminokyselinu lyzínu (ktorá má dôležitý vplyv na duševný rozvoj predovšetkým detí) a to hneď 3krát viac než ostatné obilniny. Pre svoj obsah vlákniny a minerálnych látok patrí amarant medzi najvýživnejšie rastliny na svete. Od klasických obilnín sa odlišuje najmä svojim obsahom tuku (9-11%) a niekoľkonásobne vyšším obsahom minerálov a stopových prvkov (draslík, fosfor, horčík, mangán, meď selén, sodík, vápnik, zinok a železo). Okrem toho amarant obsahuje vysoké množstvo dôležitej esenciálnej aminokyseliny. V zrne amarantu je veľké množstvo vlákniny (až 4krát viac než v klasických obilninách). Rastlinný tuk obsahuje väčšie množstvo nenasýtených mastných kyselín, ktoré pôsobia v organizme na znižovanie cholesterolu v krvi. Amarantové zrná obsahujú celý rad vitamínov: vitamín B2 a niacín, vitamín B1 a vitamín C (3 až 4 mg/100 g) a vitamín E (antioxidant). Amarantová múka neobsahuje lepok - teda sú z nej vyrábané najrôznejšie potraviny pre ľudí s bezlepkovou diétou. Pri vytvorení zmesi amarantu s pšenicou alebo ryžou tvorí vyváženú zmes, ktorá odpovedá zloženiu proteínu vaječného bielku a je vhodná pre športovcov, ťažko pracujúcich, pacientov v rekonvalescencii. Je vhodná i pre vegetariánov a vegánov kvôli dodaniu kvalitných bielkovín. Unikátne je aj zastúpenie cukrov v amarantovej múke, amarant neobsahuje jednoduché cukry. Vďaka obsahu zložených cukrov - škrobu amylopektínu a výhodnému glykemickému indexu je vhodná pri diabetickej diéte u pacientov s cukrovkou a u obéznych pacientov.

Energetická hodnota 100 g: 1496,5 kJ (365 kcal), bielkoviny: 15 g, sacharidy: 62 g, tuky: 6 g, vláknina: 9 g.



Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára