streda 23. mája 2012

Farebná škála na každý deň

Vedeli ste, že čím farebnejší mix ovocia a zeleniny máte na tanieri, tým rozmanitejšiu škálu vitamínov a minerálov telu poskytnete? Na to, aby ste si dodali potrebnú dennú dávku antioxidantov, je potrebné konzumovať rôzne druhy ovocia a zeleniny. A práve teraz môžete sezónnu ponuku využívať v plnej miere.

foto: google.sk


Červená farba

Zo skupiny červenej zeleniny a ovocia je z hľadiska obsahu vitamínov A a E najlepšia červená paprika, ktorá má zároveň až dvojnásobne vyšší obsah vitamínu C ako je odporučená denná dávka. Vysoký obsah vitamínu A a C  má aj červená kapusta a paradajky, z ovocia sú to višne a jahody. Už 100 g červenej kapusty alebo jahôd pokryje odporučenú dennú dávku vitamínu C. Brusnice a maliny sú zase bohaté na vitamín E.
 
Zelená farba

Všetky zelené druhy zeleniny a ovocia majú veľmi dobré zastúpenie vitamínu C. Napríklad 100g brokolice alebo kiwi dodá viac vitamínu C ako ho denne potrebujeme a šalát zase pokryje dennú dávku vitamínu A. Najviac vitamínu E obsahuje kiwi a pór. 

Oranžová a žltá farba

Jednoznačným favoritom v obsahu vitamínu A je mrkva a v obsahu vitamínu C zase žltá paprika, ktoré obsahujú takmer trojnásobne vyššie množstvo týchto vitamínov ako je ich denná potreba. Dobré zastúpenie vitamínov A, C a E majú aj marhule, mango a broskyňa. 

Modrá farba

Ovocie modrej farby, napríklad slivky, černice a čučoriedky, obsahuje vitamín A v menšom množstve, ale majú dobré zastúpenie vitamínov C a E .

Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára