streda 22. augusta 2012

Jedálniček jednej z vás

Nech už sú vaše ciele akékoľvek, strava tvorí až 80% úspechu, takže správne nastavený jedálniček je základ. Na webe nájdete iks jedálničkov (na chudnutie, na priberanie, na detox ...) a ak čakáte, že vám naservírujem ten "iks prvý" (pre matematicky založených x+1), máte smolu :)

Možno budete mať šťastie a jedálniček zostavený pre vašu kamarátku sadne aj vám. Ale spoliehať sa na náhodu sa vám nemusí vyplatiť. Hoci dodržíte všetky pokyny z webového jedálnička, namiesto schudnutia priberiete (alebo sa ručička na váhe ani nepohne). 

Každý sme iný - líšime sa vekom, váhou, pomerom svalovej hmoty a telesného tuku, stavom metabolizmu, fyzickou aktivitou a mnohými inými vlastnosťami. Univerzálny jedálniček neexistuje (existuje len určitý model, ako by racionálne stravovanie malo vyzerať pre priemerného človeka). Takže ak sa snažíte posunúť ručičku na váhe akýmkoľvek smerom, dajte si poradiť od výživového poradcu alebo aspoň konzultujte s trénerom. Informácie na webe väčšinou nestačia, a to už nehovoríme o tom, či sú skutočne kvalitné a či si ich správne interpretujeme. 

Z praxe môžem ponúknuť príklad. Pani v strednom veku, bez zdravotných problémov, ale s minimom pohybu, potrebovala mierne (?) upraviť váhu. Prešli sme si jej stravovacie návyky krok za krokom (zabralo to niekoľko dní, nie je to záležitosť na počkanie) a spoločne sa dopracovali k výslednému jedálničku. Prvý dojem? Šok. Že prečo? Vraj priveľa jedla... 

Nepoľavila som, jedálniček ostal nastavený tak, ako bol. Po týždni prvá konzultácia: metabolizmus začal pracovať rýchlejšie, čo sa prejavilo pocitmi hladu - museli sme pridať viac jedla. Napriek tomu táto žena začala chudnúť. Nešlo pritom o žiadnu hladovaciu kúru, ale o racionálne zostavený systém stravovania, ktorý sa dá udržiavať dlhodobo a bez pocitu, že si niečo odopiera. 

Dnes je to niečo vyše 10 mesiacov a táto skvelá dáma má už o 10 kg menej (len úpravou stravy, bez pridania fyzickej aktivity). Ale čo je najdôležitejšie, pochopila základné princípy zdravej a vyváženej stravy a dnes si jedlá kombinuje sama.

Aby sme sa však držali témy, tiež mám pre vás jeden jedálniček. Ale z tohto si príklad neberte, je to totiž ukážkový príklad toho, ako by to vyzerať nemalo :) 

Pracujúca mamička, vekom niečo pod tridsať rokov, ktorá príležitostne zájde aj do fitka a chcela by trošku schudnúť (2-3 kg) sa stravuje takto:

7:30 cottage cheese

8:30 obložená žemľa z fastfoodu

12:00 šošovicová polievka a perkelt s cestovinou

15:30 malinové Acidko 450 ml

Zatiaľ nebudem písať žiadne ďalšie poznámky k tomuto jedálničku, som totiž zvedavá na vaše postrehy. Čo vy na to? 

Pokračujeme v diskusii/ v komentároch.

5 komentárov:

  1. 7:30 - Ráno bez sacharidů?? - chtělo by to pečivo a kus ovoce.
    8:30 - Fast foody vůbec neberu pro mě zakázané ovoce. Lepší by bylo to acidko co si dala odpoledne a zase kousek ovoce (třeba do něj vešlehat další čerstvé maliny - když je horko tak i mražené a má dobrý zdravý shake)
    12:00 - přemýšlím co je perkelt, ale tak či onak - bych si dala je ntu polívku, protože ta je mega kalorická a k ní bud jen masko nebo třeba omeletku, případně zeleninový salát.
    15:30 - zelenina celozrnný rožok, viacprocentná šunka...

    No neviem, ak je vysoká a kolko váží.
    Zaujimalo by ma ci to je jej popsledne jedlo? a kde je večera jeden a dva? :D :D Hovorim ti že bude ako ta prvá paní, bude se jej zdat ze je mnoho :D :D

    OdpovedaťOdstrániť
  2. Perkelt je vlastne (jednoducho povedané) kuracie alebo bravčové mäso s mletou paprikou a cibuľkou na šťave a k tomu ako príloha väčšinou bývajú cestoviny :) Večera sa v ten deň nekonala ... Žena má okolo 170 cm a váhu okolo 58 kg (geneticky patrí k tým štíhlym, ktorým väčšina z nás závidí, avšak problematická partia je práve väčšie brucho). Zzdenika veľmi pekne si to zosumarizovala (len pre kompletnosť ostatným: jedná sa o zdravý bežný jedálniček a nie o redukčný). Pridajte sa k diskusii aj vy :)

    OdpovedaťOdstrániť
  3. Ahoj, podla mna tento jedalnicek je cely zly:
    1. 4 porcie/den, je malo, ja potrebujem minimalne 6 mensich...
    2. na ranajky jednoznacne chybaju sacharidy, aspon ovocie alebo vlocky do toho syru, pripadne celozrnne pecivo
    3. fast food sendvic, no comment, to mala ako desiatu? :)radsej vydatnejsie ranajky, a na desiatu nieco male pod zub...
    4. ked si o 8:30 dala sendvic, o 12:00 uz fakt potrebovala taky vydatny obed? Dajme k tomu ze polievka OK (ja by som si dala ale najeku "lahsiu"), ale perkelt s cestovinami urcite nie...radsej nejake masko so salatom, alebo cestoviny so syrom, zeleninou, olivovym olejom, pripadne kvalitnou sunkou atd. Samozrejme zavisi to aj od toho, ze aku ma pracu a kedy chodi cvicit...
    5. Ochutene acidko...ach, megadavka zbytocneho cukru, ked uz, ja pijem biele acidko so skutocnym ovocim (ked nemam ine tak zmrazene mam doma vzdy, maliny, cucoriedky, jahody...)
    6. jednoznacne chyba vecera, nejake bielkoviny, ryba so salatom, pripadne hydina so salatom, alebo len sunka, syr, so salatom, alebo aspon cottage cheese! ja na veceru uz nikdy nejem sacharidy.
    7. z jej jedalnicka evidentne chyba cerstva zelenina a ovocie, ziadna vlaknina, ziadne zdrave tuky...
    8. Bola aj cvicit? :)


    OdpovedaťOdstrániť
  4. Ahoooooj, a k tomu jedalnicku sa nevratime, ja som fakt zvedava na tvoj odborny nazor, dakujem, papa :)

    OdpovedaťOdstrániť
  5. Timea, neboj, vrátime sa k tomu. Len som zvedavá na ďalšie reakcie, takže ešte si chvíľku počkáme :)

    OdpovedaťOdstrániť