štvrtok 9. augusta 2012

Ako si vybrať fitko

Je pravda, že každému vyhovuje niečo iné, rovnako je však pravda aj to, že nájsť vyhovujúce fitko je niekedy ťažké. Ak máte v okolí len jedno, nemáte na výber. Ak však máte možnosť voľby, zvažujte dôkladne.


Počas týždňa navštívim aj tri-štyri rôzne fitness centrá podľa potreby. Pár klientov tam, pár inde, môj tréning nevynímajúc. Nie každé mi však vyhovuje. Takže čo vlastne očakávam od kvalitného fitka?

Ak by som bola začiatočník, na prvom mieste by bol asi prístup kvalifikovaného trénera alebo pracovníka fitka, ktorý by ma oboznámil s funkciami jednotlivých (prí)strojov. Ktorá "vec" ako funguje a k čomu je vhodná, ako nastaviť opierky, ako správne dýchať pri zdvíhaní záťaže... 

Myslím si, že by bolo vhodné, aby v každom fitku bol minimálne jeden zodpovedný pracovník, ktorý by dozeral na klientov, či cvičia technicky správne. Predišlo by sa tak úrazom a možno aj sklamaniu z nedosiahnutia určitých cieľov. 

V jednom z fitiek, ktoré pravidelne navštevujem, síce trénera majú, ale nie vždy ho tam nájdete. A tak sa potom pozerám na 20-ročnú dievčinu s výraznou nadváhou ako robí "brušáky" na šikmej lavičke v úplne nevhodnej polohe - leží na chrbte dole hlavou a nedokáže sa z tej lavičky zdvihnúť ani o centimeter. Ale skúšať skúša. Tu je namieste povedať, že som ju v tom nenechala a šla jej poradiť. Nerobím to vždy, ale toto bol naozaj extrém. Myslím, že bola rada, že sa jej niekto ujal. Prvé, čo som jej poradila bolo, aby to skúsila s trénerom - v rámci férovosti som jej odporučila trénera z toho konkrétneho fitka, ktorý sa svojim klientom dostatočne venoval (osobne som ho nepoznala, ale spôsob jeho práce som mala odsledovaný). O to viac som zostala zarazená, keď ma personál pri odchode upozornil, aby som sa starala sama o seba (pre objektívnosť dodávam, že vcelku slušným spôsobom). Nuž, ak by som mala na výber, do tohto fitka by ma už nikto nedostal.

Druhá vec, ktorú si všímam, je vybavenie. Nepotrebujem toho veľa, len pár základných strojov a jednoručky. A čudovali by ste sa, ale začína to byť problém. Dnes už totiž existujú stroje na všetko a nájsť jednoručky s menej ako 15 kg je problém. A to nehovorím o tom, že cardio zóna je ešte stále bonus navyše a nie štandard. Fitlopty a BOSU sú podľa mňa základ. A ak má fitko aj TRX zónu, či prípadne aj "sandbag" (vrece s pieskom alebo s vodou), kupujem permanentku hneď po úvodnom vstupe.

Na treťom, ale rovnako dôležitom mieste, je čistota. Najmä tá v sprchách.  Pravidlom je, nikdy tam "neliezť" naboso. Pri cvičení používať uterák (ak má fitko k dispozícii zapožičiavanie uterákov, má ďalší bod k dobru). Cardio stroje po sebe (pre istotu aj pred sebou) vydezinfikujte pripravených roztokom. Že tam žiadny nie je? Bod dole. A ak pravidelne netečie teplá voda, rýchlo odtiaľ preč.

Okrem uvedených vecí si ešte všímam cenu vstupného a doplnkový tovar (nápoje, tyčinky, rukavice). Drahé vstupné ešte nezaručuje vašu spokojnosť. No na druhej strane, rada si priplatím za kvalitné služby. Takže pri výbere fitka zvažujem, či mi vstupné stojí za ponúkané služby. Niekedy nemám na výber. 

Aj tak ešte ostáva jedna veľká pravda na záver: ak by bolo fitko akokoľvek super a za prijateľnú cenu, ak sa tam necítim dobre, napr. kvôli "(ne)cvičiacim okukávačom", nedostanete ma tam :)

Môj tip v rámci Bratislavy: Victory fitness.

A ako ste na tom vy?

Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára