utorok 7. augusta 2012

S cukrom opatrne alebo stručne o ryžových chlebíkoch

Na ceste za vytúženou postavou musíte niečo obetovať. Viem, že vyradiť sladkosti zo dňa na deň nie je ľahké, najmä ak ste ich jedli denne na kilá. Pôjdeme na to teda trochu miernejšie a pekne postupne. Samozrejme, tie sladkosti aj tak budete musieť obmedziť: čím skôr a čím viac.

foto: google.sk

Takže po prvých dvoch krokoch na ceste za vašou vytúženou postavou (kúpa permanentky a pravidelná strava) tu máme tretí, nemenej dôležitý krok - zbavte sa zbytočných sacharidov (a najmä rafinovaného cukru). 

Čo to znamená v praxi asi všetci viete. Obmedziť sladkosti. Zrieknuť sa palaciniek, šišiek a parených buchiet. Pozor na sladené nápoje, žiadna kola ani energeťáky. Aj džúsom treba šetriť. 

Toľko k tým viditeľným cukrom (sacharidom), o ktorých všetci vieme, že sa z nich "priberá". Samozrejme platí, že človek priberie len v prípade, že v jedle prijme väčšie množstvo energie ako spáli pohybom. Z toho plynie, že priberáme nielen zo sladkostí, ale vlastne z každého jedla, ak ho jeme v prehnaných množstvách a nehýbeme sa.

A teraz niečo o tých skrytých sacharidoch, o ktorých mnohí ani netušia, že to vlastne sacharidy sú. Patria sem rôzne prílohy (cestoviny, zemiaky, pečivo), ovocie, omáčky, kečup. 

Nebezpečné sú aj ryžové chlebíčky - najmä u žien sa stretávam s tým, že denne zjedia aj dve-tri balenia (spolu okolo 300g), neraz aj poriadne namočené v čokoláde či v jogurtovej poleve. Ich argument? "Veď sú predsa diétne". 

Pozor dámy, robíte chybu. Mali by ste totiž vedieť, že ryžové chlebíčky sú vhodný pokrm nielen pri redukčnej diéte, ale aj pri naberaní objemu (váš partner by vám o tom vedel rozprávať). To znamená, že ak to preženiete s množstvom, stráca toto jedlo atribút diétneho. Takže v diéte ryžové chlebíčky kľudne papajte, ale nie namiesto čokolády a s dobrým pocitom, že lepšie zjesť balík chlebíčkov ako celú čokoládu. Natrite si 2 kúsky džemom namiesto bieleho pečiva na raňajky, pridajte jeden chlebík k večernému šalátu alebo si ho namáčajte do jogurtu. Ak potrebujete pribrať, doprajte si ich dosýta :)

Sacharidy obsahujú zhruba 16 kJ energie v 1 grame a na svoje trávenie spotrebujú len necelých 8% z tejto energie. Naproti tomu, bielkoviny obsahujú rovnaké množstvo energie (16 kJ na 1 gram), ale na svoje trávenie minú až 25% tejto energie. 

To znamená, že ak vy zjete 20 g sacharidov a váš partner 20 g bielkovín, celkové množstvo energie, ktoré môže váš organizmus využiť, máte vyššie vy. Čím viac energie, tým viac námahy musíte vydať, aby sa vám neuložila vo forme tuku do zásob. Čo s tým?

Sacharidy potrebujeme všetci, o tom niet pochýb (okrem iného sú hlavným zdrojom energie pre mozog), takže úplne ich vynechať nie je vhodné, minimálna denná dávka by nikdy nemala klesnúť pod 50g, pretože hrozia zdravotné komplikácie. 

Takže rada na záver znie: doprajte si primerané množstvo sacharidov (nie sladkostí) počas dňa, poobede ich mierne obmedzte a večer vynechajte úplne. V noci ich aj tak nepotrebujete.

A aby ste mali informácie úplné, denná dávka sacharidov pre priemerného človeka sa odporúča okolo 5g na 1 kg váhy (pre porovnanie 1 balíček ryžových chlebíčkov s hmotnosťou 100g obsahuje okolo 80 g sacharidov). 

Koľko ste ich už dnes pojedli vy?

Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára