pondelok 13. augusta 2012

Pečivo a spol.

Malými krokmi k veľkým úspechom. Či už potrebujete schudnúť alebo sa len chcete zdravšie stravovať, výber správneho pečiva nenechávajte na náhodu. Pri chudnutí musíte svoj kalorický príjem obmedziť (ale zároveň nehladovať), a o to dôležitejšia voľba vás čaká.

foto: google.sk


Ak patríte k tým, ktorí už biele pečivo dávno nahradili tmavým, vaše telo to už iste ocenilo. Ale v čom je vlastne tmavé pečivo lepšie? Čo sa týka obsahu kalórií, je to porovnateľné s bielym. Takže ak denne zjete desať tmavých rožkov s pocitom, že sa zdravo a diétne stravujete a ručička na váhe stále neklesá, je to preto, že váš denný energetický príjem je vyšší ako výdaj. V reči laika, prestaňte sa napchávať. 

Pri výrobe bieleho pečiva sa používa iba biela múka a tá vzniká len z vnútornej časti zrna, ktorá neobsahuje toľko minerálnych látok a vitamínov ako vrstva vonkajšia. Biela múka je teda výživovo menej hodnotná a teda to isté platí aj o pečive z nej (má aj vyšší glykemický index ako celozrnné produkty). Hladina cukru po skonzumovaní takéhoto pečiva výrazne kolíše, organizmus má väčší sklon k ukladaniu tuku a vy sa skôr cítite opäť hladný. Treba však podotknúť, že biele pečivo sa doporučuje u niektorých typov diét (tzv. šetriace diéty), kedy je potrebné obmedziť hrubé časti stravy a práve biele pečivo je ľahšie stráviteľné.

Naproti tomu, celozrnné pečivo sa vyrába z celozrnnej múky, pri výrobe ktorej sa používajú zrná celé, teda aj ich vonkajšia časť. Obsahuje tak veľa vitamínov, minerálnych látok, vlákniny a esenciálnych mastných kyselín. Hladina cukru v krvi je po ich konzumácii pomerne vyrovnaná a nekolíše. Nevýhodou je, že celozrnné produkty mávajú častokrát nižšiu dobu spotreby.

Nie každé tmavé pečivo je aj celozrnné. Problémom je, že biela múka sa častokrát zafarbuje napr. karamelom a takto pripravené pečivo je síce tmavé, ale nie celozrnné. Pri nákupe teda sledujte, či je pečivo vyrobené z celozrnnej múky, prípadne či v ňom vidíte celé zrniečka. Čím viac zrniečok a semienok vidíte, tým väčšiu biologickú hodnotu pečivo má. Aj keď, to vám ešte stále nezaručí, že ide o celozrnný kúsok. 

Ak chcete mať naozaj istotu, že pečivo je celozrnné, čítajte obaly (celozrnná múka musí byť uvedená na prvom mieste) a pýtajte sa predávajúceho. Biologická hodnota vraví jednoznačne v prospech celozrnného pečiva.

A rada na záver: pečivo sa snažte mať na tanieri len v doobedňajších hodinách (najneskôr na olovrant), je to totiž sacharid (veľmi zjednodušene povedané cukor) a jeho potreba v tele poobede klesá, takže všetka energia, ktorú telo už nestihne využiť, sa ukladá. A viete kam...


Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára