pondelok 20. augusta 2012

Vedeli ste, že ...

... aj zhnednuté jablko je zdravé?

foto: google.sk


Ak zahryzneme do dužiny jablka, porušíme tak bunky dužiny a začne vytekať šťava, v ktorej sú okrem iných látok aj dôležité polyfenoly. Tieto látky zreagujú s kyslíkom a zhnednú. Musím uznať, že zhnednutá dužina síce nevyzerá lákavo, ale aj tak je zdravá.

A bonusová informácia pre vás: Ak necháte jabĺčko vedľa banánov, urýchlite tým ich dozrievanie (dozrievanie tých banánov myslím). Je to z dôvodu, že jablká vytvárajú etén - plyn, ktorý urýchľuje dozrievací proces. Žiaľ, tento plyn sa v priemysle používa aj cielene, aby nezrelé banány vyzerali v obchode krásne žlté.

V každom prípade, ovocie jesť treba a to približne 250 g denne. Takže jabĺčko do ruky a dobrú chuť.




Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára