pondelok 9. februára 2015

Začíname behať I.

Podľa evolučných biológov boli prví ľudia atlétmi na dlhé vzdialenosti (celý deň chodili a hľadali si/lovili potravu) a nemuseli riešiť žiadne diéty. V dnešnej dobe, keď viac ako polovica populácie trpí nadváhou, je beh jednou z možností, ako spraviť niečo pre seba, pre svoje telo a zdravie. Zima je ideálnym obdobím na "zbieranie kilometrov" pre každú kondičnú úroveň, a navyše máte ešte relatívne dosť času poriešiť "plavkovú estetiku". Séria článkov je určená začiatočníkom, ktorí nikdy nebehali. Takže, začíname behať.


Foto zdroj: internet


Veľká chyba začiatočníkov a ľudí túžiacich po nižšej váhe je to, že začnú behať nárazovo, rýchlo a veľa. Výsledkom je neprimeraná svalovica, natiahnuté šľachy, únava a stále neklesajúca váha. Telo totiž pri veľkej námahe získava energiu zo zásobných sacharidov, pretože je to preň jednoduchšie. Čím viac sacharidov týmto spôsobom miniete, tým viac ich telo potrebuje doplniť naspäť a vy cítite hlad (väčšinou máte chuť najmä na sladké). A väčšina z vás si jedlo dopraje, lebo "veď si zaslúžim".

Takže začíname behať a pekne pomaly. Predtým ako skutočne vybehnete na trať, musíte totiž zvládnuť niekoľko prechodných fáz. 

Fáza 1: Začni sa hýbať.
V tejto fáze potrebujete bez akýchkoľvek problémov zvládnuť štyri 30 minútové prechádzky rýchlou chôdzou za týždeň. Niekto zvládne polhodinovú prechádzku hneď na prvýkrát, niekto nie - závisí to od stupňa vašej kondície, ale aj od miery nadváhy. Rýchlosť chôdze treba zvoliť tak, aby ste boli schopní počas nej plynule rozprávať bez zadýchavania sa (dobrým pomocníkom je aj športtester na meranie tepovej frekvencie - čím lepšia kondička, tým menší tep pri rovnakej rýchlosti). Ak sa vám podarí splniť úlohu hneď v prvom týždni, gratulujem. Ak nie, nevadí (niekedy pomaly ďalej zájdeš).
Pustite sa teda do toho a o týždeň na vás čaká nová "domáca úloha".

Celkový čas trvania: 30 minút
Aktivita: chôdza
Týždenný objem: minimálne 3-4x do týždňa

Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára