sobota 14. februára 2015

Florentýnky

Vznikli vo Francúzsku za čias Ľudovíta XIV., a keďže obsahovali drahé prísady (kandizované ovocie a mandle), pripravovali sa len k výnimočným príležitostiam. Dnes už tieto prísady nie sú ojedinelé (hoci drahé sú stále) a tak si môžete túto skvelú pochúťku pripraviť nielen na Valentína.

Foto zdroj: internet





Opäť veľmi jednoduchý a rýchly postup a dokonalá kalorická bomba je v mihu na stole :)

1. Predhrejte si trúbu na zhruba 180°C a pripravte si plech s papierom na pečenie.
2. Dajte 50 g masla, 90 ml šľahačkovej smotany, 75 g prírodného hnedého cukru, kôru a šťavu z jedného pomaranča do jedného väčšieho hrnca a na menšom plameni miešajte, kým sa zmes nerozpustí. 
3. Do hladkej zmesi pridajte 50 g hladkej múky, 50 g mandľových lupienkov, 50 g kandizovanej kôry, 50 g kandizovaných čerešní, 25-40 g kandizovaného ananásu alebo zázvoru a dobre premiešajte.
4. Nechajte vychladnúť.
5. Lyžičkou naberte hmotu a robte na plech malé placky, pečte asi 10-12 minút (kým nezozlatnú).
6. Nechajte placky vychladnúť a medzitým si vo vodnom kúpeli rozpustite 100 g tmavej čokolády.
7. Potrite spodnú časť florentýniek rozpustenou čokoládou a nechajte vychladnúť.
8. Florentýnky uchovávajte vo vzduchotesnej nádobe (v chladničke príliš stvrdnú).

Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára