piatok 7. júna 2013

Potíte sa?

Myslíte si, že vaše cvičenie je účinné, len ak máte premočené tričko? Síce v takom prípade budete mať príjemný pocit z dobre vykonanej práce, ale miera potenia nie je ukazovateľom kvality tréningu.
 








Potenie je ovplyvnené množstvom fyziologických zmien v tele človeka, ako i vonkajším prostredím a preto sa viac ako samotným potením, riaďte osobným pocitom z tréningu. Potenie predstavuje prirodzený fyziologický dej, ktorý je pre ľudský organizmus životne dôležitý. Slúži na udržiavanie stabilnej telesnej teploty a prostredníctvom neho sa z tela uvoľňuje teplo. Za nepretržité vylučovanie potu môžu potné žľazy, ktorých približný počet dva až tri milióny sa nachádza pod povrchom vonkajšej kožnej vrstvy. Priemerný človek počas bežného dňa vypotí zhruba 0,5 litra tekutiny, pričom množstvo potu sa priamo úmerne zvyšuje aj v závislosti od stresových a záťažových situácií.

Pri tréningu je dôležitý najmä váš cieľ a teda aj stupeň zahriatia organizmu a intenzita tréningu. V prípade chudnutia je potenie akýsi sprievodný jav spaľovania tukov dlhodobou aeróbnou činnosťou pri správnej tepovej frekvencii. Ak vám ide o systematické zvyšovanie vašej kondície, je taktiež celkom logické, že takto zameraným tréningom sa spotíte vo výraznejšej miere.  

K aktivitám, pri ktorých by ste sa mali zapotiť, patria teda všetky aeróbne činnosti strednej až vyššej intenzity s dlhšou dobou trvania. Pre správny tréningový efekt by ste sa spotiť mali aj na spinningu, aerobiku typu Step Aerobic, Fat Burner, High/Low Impact Aerobic, Dance Aerobic, Body Interval Training, ako aj pri outdoorových aktivitách strednej dlhodobejšej intenzity. Ak to máme zhrnúť, tak prejav potenia rozhodne patrí k všetkým kondične i redukčne zameraným športovým činnostiam.

Ak sa snažíte zapracovať na objeme svalov, potenie nebude vašou prioritou. Pri budovaní svalov a rysovaní je fyziologický spôsob potenia odlišný, namiesto intenzity tréningu je dôležitejšia správna technika pohybu a systematické zostavenie tréningu. Nečakajte teda, že stroje a činky vám prinesú výrazný spaľovací efekt, pretože objemový tréning prebieha v anaeróbnej zóne (bez prísunu kyslíka) a teda nedochádza k takému výraznému spaľovaniu tukov ako v zóne aeróbnej (z hodín chémie vieme, že spaľovanie prebieha len za prítomnosti kyslíka, že?).
Ak ste už vyskúšal lekciu Power Jogy, Pilatesa, prípadne inú odrodu zdravotno-športovej pohybovej činnosti, viete, že vylučovanie potu prebieha pri týchto aktivitách celkom odlišným spôsobom. Vo veľkej miere za to môže dôraz na správne dýchanie. Telo sa potí síce v o niečo menšej miere, ale rovnomernejšie po celej ploche a vyplavovanie toxínov je evidentné. Celý tento proces prebieha akýmsi pozvoľnejším a prirodzenejším spôsobom. Kvalita práce tela však potením nie je podmienená.


Čo dodať na záver? Opäť musím zdôrazniť, že najlepšia je kombinácia aeróbnych i anaeróbnych aktivít, a to v pomere, ktorý najviac vyhovuje vašim konkrétnym cieľom a individuálnym možnostiam. Vy sami musíte vedieť, kedy by ste sa potiť mali (ak šliapete na stacionárnom bicykli, čítate pritom časopis a stíhate "komunikovať" s kamoškou, veľa toho potu asi nebude) a kedy to riešiť netreba. Pot nie je ukazovateľom kvality tréningu, ale jeho nedostatok vám môže signalizovať, že niečo robíte zle - či už je to prehriatie organizmu, nedostatok tekutín alebo "len" vaša lenivosť pri tréningu. 

Takže do spotenia, dámy :)

P.S. Lajknite sa aj na facebook, niektoré veci nájdete len tam.

2 komentáre:

  1. já se třeba nepotím vůbec :O:X ať dělám, co dělám

    OdpovedaťOdstrániť
  2. Tak já se potím když jsem unavená. To by jsi k článku mohla připsat, že pocení může znamenat i únavu organismu-když se člověk začne potit dříve než je zvyklý.

    Jinak jsem se dříve potila víc, ale teď už jsem trénovaná hold :-D

    OdpovedaťOdstrániť