utorok 25. júna 2013

Platíte si debatný krúžok?

Osobný tréner nie je lacná záležitosť, ale nech už mu zaplatíte akúkoľvek sumu, platíte mu za to, aby sa vám plnohodnotne venoval. Tak prečo je ešte stále mnoho ľudí, ktorí si namiesto trénerských služieb dobrovoľne platia debatný krúžok? WTF.

Foto zdroj: internet



Odkedy pravidelne cvičím, vyskúšala som viacero fitiek vo viacerých mestách, dokonca aj v zahraničí. V takmer každej z nich mal niekto tréning s trénerom práve v čase, keď som tam bola aj ja. A tak som si všímala...

Najväčšie a najlepšie vybavené fitko v mojom (malom) rodnom meste, dvaja interní tréneri: jedna žena, jeden muž a zákaz trénovania s iným trénerom. Chápem, že ak si fitko platí vlastných trénerov, je v jeho záujme, aby títo tréneri mali veľa klientov. Na druhej strane sa touto voľbou fitko dobrovoľne oberá o klientov, ktorí už svojho trénera majú a nemienia ho zmeniť. Ale nie o tomto som chcela.

Za tréning si tréneri v spomínanom fitku pýtajú sumu blížiacu sa sumám v najlepších fitkách hlavného mesta. Síce stále tvrdím, že investícia do seba (do svojho zdravia, do krajšej postavy, do svojho lepšieho pocitu, do svojho vzdelania) je najlepšou možnou investíciou, z toho čo tu bežne vidím mi padá sánka.

Dnes mal "tréner" hodinu naraz s tromi dámami, vekovo okolo 60tky. Vek, kedy je naozaj dôležité dbať na správnu techniku, postupnú záťaž a správny výber cvikov. "Trénerka" mala práve voľno. A čo sa dialo počas tejto "platenej" hodiny? Tréner sa relatívne nahlas rozprával s trénerkou a spoločne sa smiali na nejakej klientke, ktorá by "s takou obrovskou riťou" ani nemala vystrčiť nos z domu (poučenie č.1: ak tréner ohovára klienta, je veľmi pravdepodobné, že by ohováral aj vás. Neplaťte mu za to, že sa na vás bude baviť ešte dlho potom, čo opustíte fitko).

A aby sme nezabudli na "dámy v rokoch", tie viedli naozaj drahý debatný krúžok. Jedna ležiac na zemi (potom, čo pred 15 minútami dorobila brušáky), druhá sediac na fitlopte (pôvodne robila drepy s dosadnutím na loptu) a tretia ani nezačala cvičiť, pretože si nevedela vybrať medzi kilovou a dvojklilovou činkou.. Ale boli spokojné, pretože v trojici každá mohla zaplatiť menej ako by platila za tréning "jeden na jedného". A takto si s prepáčením odkvákali celú hodinu za sumu, ktorú vo svojom produktívnom veku určite nezarobili ani za celý deň (poučenie č. 2: ak si pôjdete pokecať s kamoškou, káva v luxusnom podniku vás vyjde lacnejšie).

Poučenie č. 3: za dobrotu na žobrotu alebo príbeh o tom, ako som chcela spolupracovať s jedným majiteľom fitka. Tentokrát malé fitko vo veľkom meste. Poslala som žiadosť o spoluprácu spolu so svojím životopisom do spomínaného fitka. Odpoveď znela, že majiteľ sám je zároveň tréner, ale ak prídem s vlastným klientom, môžem svojho klienta v tomto fitku odtrénovať. Podmienky mal dve: ak by som chcela cvičiť aj ja, musela by som si vstup zaplatiť. V prípade, že by ma oslovil nejaký klient fitka, mala som byť pripravená mu odpovedať a odborne poradiť. Nuž, podmienky boli prijateľné, tak som odpísala, že platí. Pár dní na to som prišla s klientom do fitka a chodila som tam s ním pravidelne niekoľkokrát týždenne plus som si platila vstup aj pre seba (v rámci šetrenia času, keď už som vo fitku, tak si to odcvičím, nie?). Okrem nás tam nikdy nikto nebol. Až raz...

Cvičilo tam jedno dievča, vekovo okolo 16tky, s nadváhou okolo 30 kg. A cvičila ukážkovo zle (zlý výber cvikov, nepsrávna technika, nevhodne zostavený tréning..). Prehodila som s ňou pár slov a poradila jej, aby zašla za trénerom - majiteľom a dala si poradiť. Jej odpoveďou bolo, že cvičí presne tak, ako jej poradil ten majiteľ na platenej ukážkovej hodine.. Keď robila mŕtvy ťah a hrozilo, že ju (v tom lepšom prípade len) sekne, ukázala som jej pár alternatívnych cvikov a vysvetlila pointu (teda dôvod, prečo mŕtvy ťah pre ňu nie je vhodný, čo robila zle a prečo iné cviky by boli lepšie..). To, ako sa následne rozhodne, som už nechala na nej. Samozrejme, prišla za mnou opäť a bola zvedavá, odkiaľ toho toľko viem.. Tak dostala vizitku s odkazom na tento blog. Majiteľ mi pri odchode oznámil, že takýto nekorektný prístup sa u nich netoleruje a viac nemám povolené u nich svojich klientov trénovať. A tak som presunula do iného fitka. A moji klienti so mnou.

A tak na vás teraz apelujem, nevyhadzujte peniaze von oknom a neplaťte pochybných trénerov. V dnešnej dobe je ich totiž ako maku a potom tí naozaj dobrí tréneri nemajú prácu. A vy potom nemáte ani peniaze, ani výsledky. A môžete si za to sami.

Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára