sobota 1. septembra 2012

Vedeli ste, že ...

... ženy dokážu zhodnotiť svoje tréningové a pretekárske schopnosti lepšie než muži?
 

Podľa Miloša Škorpila, ultramaratónca, propagátora a bežeckého trénera (zakladateľ bežeckej školy), sme my ženy v tréningu realistickejšie - počúvame svoje telo, beh si užívame a nie sme až také súťaživé ako muži (no, neviem ako vy, ale ja som súťaživá veru dosť). Vďaka tomu nás vraj lepšie obchádzajú zranenia a menej trpíme pretrénovanosťou. Niečo pravdy na tom zrejme bude, hoci väčšina hobby "športovkýň" (mám na mysli ženy, ktoré športujú najmä kvôli úprave váhy smerom nadol) sa šetria až príliš. A nielen pri spomínanom behu. Nezdvíhajú "ťažké" váhy vo fitku, aby náhodou nemali svaly (ak patríte do tejto kategórie, pokračujte v čítaní tu a hneď potom napríklad aj tu), na stacionárnom bicykli stíhajú čítať zaručené rady ako zhodiť 3 kilá za víkend vďaka tukožrútskej kapustovej polievke (dámy, presmerujte sa sem), a keď sa vyberú behať, zvrtne sa to na recenziu makeupu (uf, aj vy si vedome upchávate póry?) alebo na výdrž antiperspirantu (aj vy máte ten, ktorý vydrží až 72 hodín? A vydržíte toľko aj vy?).

Takže ako by to malo teda vyzerať pri tom behu? Muži by mali zostavovať tréning voľnejšie (menej sa zameriavať na silu a svaly, keďže každé kilo navyše je pre bežca zbytočná záťaž) a ženy by mali objaviť rýchly beh (tréning rýchlosti síce pre organizmus znamená vysoké zaťaženie, ale práve u bežkýň sa postará o veľký progres výkonnosti, pretože zvyšuje kapacitu pľúc) a silový tréning (obzvlášť posilniť trup). Výkonnosť žien môže takisto zvýšiť silovo – vytrvalostný tréning zameraný na nohy (výskoky, výbehy kopcov, skákanie cez švihadlo, preskakovanie prekážok).

A ešte poznámka špeciálne pre dámy: Pulzová frekvencia pri tréningu všeobecnej vytrvalosti pri rovnakom zaťažení je u žien o 10 až 15 úderov vyššia, takže nebuďte nešťastné ak má váš partner tých úderov menej (je to z dôvodu, že výpočty odporúčanej pulzovej frekvencie sa odvodzujú práve od mužského srdca, ktoré je väčšie a preto sa my ženy nimi riadiť nemusíme). Ak sa teda pri rýchlejšom behu cítite dobre, hoci ste už prekročili "odporúčaný" pulzový limit, nespomaľujte - nemáte dôvod. Užite si svoj čas na trati a bežte :) 
 
Foto zdroj: internet

Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára