pondelok 10. septembra 2012

Vedeli ste, že...

... jojo diéty sú údajne zdravšie ako celoživotná obezita?




Tvrdia to vedci z Edisonovho biotechnologického inštitútu univerzity v americkom Ohiu a svoje tvrdenia dokladajú experimentami na myšiach. Aby ste si vedeli zhruba predstaviť, o aké pokusy sa jednalo, v krátkosti priblížim, čo som sa vlastne dozvedela:

Vedci určili 3 pokusné skupiny myší, pričom prvá skupina bola kŕmená výlučne vysokotučnou stravou, druhá skupina nízkotučnou stravou a tretia skupina striedala mesiac nízkotučnej stravy s mesiacom vysokotučnej. A aké mali jednotlivé skupiny výsledky? Dobre kŕmené myšky (myslím tým nielen prvú skupinu, ale aj tretiu skupinu počas vysokotučného mesiaca) boli viac vypasené, mali vyššiu hladinu cukru v krvi, zvýšila sa im koncentrácia cytokínov a niektorých ďalších faktorov, ktoré regulujú zložky imunity (vzrástlo u nich riziko rakoviny, cukrovky a kôrnatenia ciev). Počas mesiaca nízkotučnej stravy došlo v tretej skupine k zlepšeniu všetkých vyššie uvedených rizikových faktorov. Priemerná dĺžka života posledných dvoch skupín bola porovnateľná, avšak v skupine myší fungujúcich na vysokotučnej strave (prvá skupina) bola priemerná dĺžka života kratšia až o 35% - viac ako tretina života!

Názory na diéty a následný jojo efekt sa u viacerých odborníkov líšia. Otázkou ostáva aj fakt, či je možné výsledky pokusov na myšiach interpretovať aj pre ľudí. A ako sa rozhodnúť, ak máte nejaké to kilo - dve (slovom dvanásť.., prípadne aj viac) navyše? Myslím si, že aj malý kúsok v úprave váhy smerom nadol vám môže pomôcť získať lepšiu kvalitu života, takže sa nedajte a snažte sa s váhou bojovať (a my ostatní im neváhajme vyjadriť podporu). Myslite na to, ako po prvých niekoľkých kilách budete môcť prejsť z chôdze do pomalého behu bez toho, aby ste si ničili kĺby, ako v pohode zvládnete vyjsť po schodoch bez pocitu, že asi máte infarkt a v neposlednom rade, najmä vy dámy, si predstavte čo pekné si budete môcť na seba kúpiť bez toho, aby ste museli hľadať špecializované XXL obchody (cieľovou skupinou teraz myslím ľudí naozaj obéznych a nie "štíhle" dievčatá, ktoré majú o centimeter širšie boky ako modelky v časopisoch. Mimochodom videli ste už ako vzniká fotka modelky na titulku nejakého časopisu? Odporúčam zhliadnuť youtube...).

Čo si myslíte vy - jojo efekt alebo celoživotná obezita (nemyslíme teraz obezitu podmienenú zdravotnými problémami, ale prejedaním sa a absenciou pohybu)? A vlastne, čo tak nevybrať z týchto možností ani jednu a ísť zlatou strednou cestou? Vyvážená strava vo vhodnej kvalite i kvantite a k tomu pohyb aspoň hodinku denne?

Držím palce, aby ste sa zaradili do "tej správnej" skupiny :)

Foto zdroj: internet

Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára