streda 19. septembra 2012

Sfunkčnite sa

Po dlhých rokoch strávených vo fitku s činkami a na strojoch som objavila čaro funkčného tréningu (konečne!). A verte či nie, aj tie najjednoduchšie cviky nie sú až také jednoduché, ak ste na podobný tréning neboli zvyknutí. Vo svete ho praktizujú už pomerne dlho, a ani u nás to už nie je úplne neznámy pojem, ale ... stále je problém nájsť fitko, kde by na takýto typ tréningu boli pripravení. Chýba priestor, vybavenie, tréneri... Našťastie, ja som si to "svoje" správne fitko práve našla a tak začínam. Sfunkčnite sa aj vy :)


Predpokladám, že pojmy ako TRX, kettlebell, bosu, VIPR a podobne už poznáte alebo ste už aspoň o nich počuli. Patria medzi pomôcky, ktoré sa v tomto tréningu vyskytujú pomerne často. 

Základ funkčného tréningu pochádza z rehabilitácie. Základom sú zostavy cvikov, ktoré napodobňujú každodennú činnosť v domácnosti alebo v práci, napodobňujú sa aktivity z bežného života ako rúbanie dreva, zdvíhanie bremena a podobne. Napríklad obyčajný drep nám v tréningu simuluje pohyb, kedy sa potrebujete jednoducho zdvihnúť zo sedačky, mŕtvy ťah zase oceníte pri zdvíhaní nákupu zo zeme... Nemusíte hneď zdvíhať olympijskú činku, ale zdvihnúť niečo zo zeme a nebáť sa "seknutia v krížoch" by mala byť jedna z vašich priorít - nejde o to, či dvíhate kettlebel, medicimbal alebo vrece zemiakov, ale o to, či to robíte technicky správne a predchádzate zraneniam. Dá sa teda povedať, že ide o akýsi prirodzený tréning, ktorý nevníma pohyb ako individuálnu činnosť jednej svalovej skupiny, ale ako komplex aktivít - zapájate pri ňom maximálne množstvo svalových skupín a telo pracuje vo všetkých svojich rovinách. Zvyšujete tak svalovú rovnováhu, kĺbovú stabilitu a predchádzate zraneniam pohybového aparátu. Hlavným cieľom tréningu je v tomto prípade vysoká kondičná pripravenosť, zvýšenie celkovej stability tela a zlepšovanie správneho postoja pri aktívnom pohybe. Môžete tak súčasne pracovať na zvýšení svojej sily a zároveň minimalizovať riziko zranenia. A navyše, je to zábava.

P.S. V blízkej dobe sa mi snáď podarí pridať aj pár fotiek z tréningu, zatiaľ len ilustračné foto z webu :(



2 komentáre:

  1. O tomhle jsem ještě neslyšela. TRX mám v plánu, ale nevěděla jsem, že jde o tento typ cvičení..

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. TRX sú jedny z pomôcok, s ktorými môžeš precvičiť celé telo. Variácií cvikov je tam veľmi veľa a viaceré z nich sú vcelku zábavné, takže určite odporúčam :) Ich výhodou je aj to, že sa s nimi dá cvičiť takmer všade a v pohode ich zbalíš do tašky. Ak máš rada pestrosť v tréningu, vyskúšaj aj ostatné spomínané "vecičky" - a určite objavíš aj nejaké, ktoré som v texte nespomínala, takže potom pošli tipy :)

      Odstrániť