sobota 5. októbra 2013

Základy stravovania IV. - cukor náš každodenný


U nás vo fitku dávame klientom možnosť raz do mesiaca absolvovať prednášku o tom, ako sa správne stravovať, ako zdravo chudnúť a ako si udržať ideálnu váhu. A keďže tieto „prednáškové soboty“ sú primárne moje, musím žiaľ skonštatovať, že hoci o diétach vedia klienti asi viac ako ja, veľakrát ani netušia, že sacharidy sú cukry, a že nie všetky tuky sú zlé. A tak tí, ktorí absolvovali prednášku v auguste, sa dnes konečne tešia z prvých výsledkov ich nového „diétovania“ (a síce bez hladu).

Mimochodom, viete čo má spoločný cukor a tuk? Oboje sa nám v tele ukladá do tukových zásob...

Foto zdroj: internet

Takže dnes o cukre :)
Sacharidy sú vlastne cukry a sú pre nás základným a najlepším zdrojom energie (to znamená, že energiu zo sacharidov dokáže naše telo získať s najväčšou efektivitou).

Najjednoduchší sacharid je monosacharid, čiže štruktúra len s jedným „cukrom“ (molekulou), čo znamená, že už nie je možné ďalej ho štiepiť a telo z neho získava energiu okamžite. Patrí sem glukóza, fruktóza a ribóza – tieto sacharidy sú vhodné najmä po náročnom tréningu, kedy potrebujeme rýchlo doplniť energiu. Ak by ste prijímali zvýšené množstvo monosacharidov v inej dobe (mimo potréningovej), stalo by sa toto: keďže telo už nemusí tieto cukry rozkladať, reaguje na takéto veľké množstvo energie tým, že vyplaví do krvi inzulín potrebný pre spracovanie sacharidov a väčšinu energie uloží do tukových zásob. Navyše, v krvi ostane veľké množstvo inzulínu, ktorý nemá ďalej čo spracovávať a nastane slabosť, cítime sa malátni a unavení. Už sa vám to určite stalo, je tak?
Ďalšou skupinou sú disacharidy, čiže zlúčeniny s dvomi molekulami cukru: sacharóza, laktóza (mliečny cukor) a maltóza. No a poslednou skupinou sú polysacharidy, čiže všetky cukry so zložitejšou štruktúrou (viac ako dve molekuly cukru).

Energia zo sacharidov sa v tele prednostne ukladá do svalov vo forme glykogénu a tento proces je známy pod pojmom glykogenéza. V praxi to znamená, že keď prijmete energiu z jedla, telo vyplaví do krvi inzulín, ktorý začne tieto sacharidy spracovávať (teda rozkladať na monosacharid glukózy). Glukóza sa potom primárne ukladá do pečene a svalov, ak jej je však nadbytok, mení sa na tuk a … ukladá sa. Zásoby glykogénu vo svaloch sú zhruba na úrovni 500g, čo zodpovedá takej poriadnej hodinke, hodinke a pol vo fitku (tento glykogén je vlastne pohotovostne pripravený na pohybovú aktivitu).

Opačným procesom je glykogenolýza, čiže uvoľňovanie cukrov. Pri potrebe energie sa najprv využívajú cukry uložené v pečeni a vo svaloch a tukové zásoby idú až ako posledné (toto je vysvetlenie toho, prečo po diétach máme sice o pár kíl menej, ale strácame pevnosť postavy a „huspenina“ ostane. A keďže svaly ako jediné dokážu v tele spaľovať tuky, čím menej svalov máme, tým je tých tukov viac).

Takže aby sme si to zhrnuli:
Monosacharidy (patria sem najmä sladkosti) povzbudzujú pankreas k produkcii inzulínu, čo vedie k častejšiemu pocitu hladu a taktiež vysoká produkcia inzulínu podporuje produkciu tukov. Zároveň monosacharidy zväčšujú množstvo triglyceridov v krvi, čo znižuje atletickú vytrvalosť a zapríčiňuje choroby srdca a ciev, zvyšujú množstvo cholesterolu a kyseliny močovej v krvi. Na druhej strane, polysacharidy (cestoviny, ryža, pečivo, zemiaky..) uvoľňujú energiu do krvi pomalšie, cítite sa dlhšie sýty a máte vyrovnanú hladinu krvného cukru – telo ju stíha spotrebovávať a nemá potrebu robiť si zásoby tuku.

A na záver ešte jedna informácia, pre niekoho úplne nová: fruktóza (ovocný cukor) má v tele výnimku, pretože na ňu neplatí jeden z tráviacich enzýmov a teda sa nemusí meniť na glykogén.. V praxi to znamená jedine to, že nadbytok fruktózy ide priamo do úschovy. A to je dôvod, prečo nefungujú ovocné diéty.

Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára