piatok 25. októbra 2013

„Všetko populárne je zlé“

"Všetko populárne je zlé“, kedysi napísal Oskar Wilde a s určitou nadsázkou mal vlastne pravdu. 

Foto zdroj: internet



Poznám jedno dievča, vekom oficiálne dospelé. Celkom sympatická mladá baba, s pár kilami navyše. No dobre, tých kíl navyše má o čosi viac, možno tak 10-15. Ale nebolo tomu vždy tak. Keď som ju pred pár mesiacmi spoznala, zaujala ma jej odhodlanosť dať tie kilá dole poctivým cvičením, fandila som jej, snažila sa ju motivovať, riešili sme stravu, vysvetľovala som jej rôzne princípy fungovania nášho tela. A postupne som sa o nej dozvedala viac.. Už jej nefandím, pretože komu niet rady, tomu niet pomoci. Bohužiaľ.
Od svojich 15 rokov drží diéty a vyskúšala už naozaj všetky - každý týždeň má inú a každý týždeň končí rovnako: bodovou diétou (zbodne všetko, čo vidí). Z pôvodných 5kg navyše je zrazu 15 kg. Ako je to možné? Tvrdo na sebe maká vo fitku, každý deň, celý týždeň.. Skoro nič neje, veď treba telo detoxikovať.. Do toho maturita, stres a málo spánku. Po celom týždni je taká unavená, že ledva vstane z postele, no ona sa donúti a v sobotu večer takmer pred záverečnou sa vrúti do fitka..

Posledný týždeň som ju nevidela, no dnes sa ukázala. Podarilo sa jej znížiť váhu o celé 2 kg, vraj nejaká črevná viróza .. A ona sa z toho teší, pretože je o 2 kg bližšie k svojmu vysnívanému cieľu. Nechce si pripustiť, že keď sa zase normálne naje, 2 kilá budú späť aj s úrokmi. Možno na konci mesiaca bude tých kíl navyše už 20.. 

Strávili sme spolu niekoľko hodín vysvetľovaním dôležitosti pravidelnej a pestrej stravy. Riešili sme dôležitosť regenerácie a primeraného tréningového nasadenia. Potrebu 8 hodinového spánku. Motiváciu a podporu nielen od ľudí vo fitku, ale aj od rodiny a priateľov. Konzultácie s lekárom (má niekoľko rôznych diagnóz, o ktorých sa iným násťročným ani nesníva).

Nič nepomáha, dievča má pred očami len pohľad do zrkadla a šialenú túžbu schudnúť. Je len otázka času, čo sa stane skôr: zdravotné komplikácie, psychické poruchy či dlhodobá obezita. Z jej pohľadu chce len "trošku schudnúť".. Ako jej pomôcť, je už predsa dospelá..


Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára