štvrtok 17. októbra 2013

Cestoviny s mäsovými guľôčkami na bylinkách

Recept som objavila na jednom letáku v potravinách a na prvý pohľad ma zaujal (a to sa často nestáva). Tak som ho na druhý deň hneď vyskúšala, s menšou "fitnes" úpravou :)



K 250 g mletého hovädzieho mäsa (obsah tuku do 10%) pridáme nastrúhaný syr Grana Padano (70 g), osolíme morskou soľou a okoreníme. Nadrobno nasekáme hrsť čerstvej petržlenovej vňate a vetvičku rozmarínu zbaveného stonky. Bylinky pridáme k mäsu. Všetko dôkladne premiešame a tvarujeme malé guľôčky (priemer asi 1,5 - 2 cm), ktoré dáme zapiecť do trúby na 5-10 minút pri teplote 230 °C,

Medzitým si na rozohriatej panvici rozpustíme 2 lyžice masla a 1 lyžicu olivového oleja. Pridáme 2 menšiu cibuľu a 3 strúčiky cesnaku nakrájané nadrobno a krátko opražíme. Do základu pridáme aj trochu nadrobno nasekaného rozmarínu, osolíme a okoreníme. Po chvíli zalejeme 50 ml suchého vína a počkáme, kým sa alkohol odparí. Potom do omáčky pridáme upečené mäsové guľôčky a šťavu, ktorá sa z nich pri pečení uvoľnila. Guľôčky v omáčke krátko povaríme a pridáme 150 ml smotany na šľahanie. Varíme asi 3 minúty, kým sa smotana nezredukuje.

Na suchej panvici opražíme hrsť vlašských orechov a v hrnci uvaríme 250 g cestovín (v pôvodnom recepte sú použité špecle, ja som použila Update vrtuľky). Uvarené cestoviny vložíme do omáčky, zamiešame a pridáme nadrobno nasekanú petržlenovú vňať. Ochutíme niekoľkými kvapkami citrónovej šťavy. Pred podávaním jedlo posypeme rozdrvenými vlašskými orechmi a ozdobíme lístkami čerstvej rukoly. Na záver môžeme pokvapkať olivovým olejom.

Množstvá z pôvodného receptu som si upravila podľa seba a tak mi vyšli 3 porcie, celková príprava zabrala naozaj iba spomínanú polhodinku. Nahradením špeclí Update cestovinami sa zredukoval pomer sacharidov v prospech bielkovín a získali sme chutné a výživné jedlo vhodné nielen na obed, ale aj na večeru.  

Pôvodný recept aj s videonávodom nájdete tu.
A ak ste ešte nepočuli o Update potravinách, mrknite sem.

Dobrú chuť :)

Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára