štvrtok 23. apríla 2020

Tip na výlet: Haluzická tiesňava

Ak vystihnete správny čas, ocitnete sa v pralese. 

Haluzická tiesňava (október 2017)


























Haluzická tiesňava je vlastne kaňon, ktorý sa v čase stále mení, rozvíja a zväčšuje, a to ho zaraďuje medzi naše prírodné rarity. Od roku 1963 ide o prírodnú pamiatku a platí tu 4. stupeň ochrany prírody. Tiesňavou tečie Haluzický potok a zaujímavosťou je, že kým okolo roku 1780 ešte stáli po oboch brehoch potoka domy, obe strany spájal most. Dnes má tiesňava šírku 200 m (hĺbku 50 m) a stále sa rozširuje, čomu padli za obeť nielen tieto domy, ale aj kostolík stojaci neďaleko - jeho časť je už v rokline.

Haluzický kostolík






Pohľad z haluzického kostolíka smerom k Beckovu


























Nečakajte žiadnu závratnú turistiku, čaká vás príjemná prechádzka tiesňavou a po lúke, celý čas takmer rovinka (ak nerátame mierny zostup do rokliny a pár schodov v rokline). Nenájdete tu ani turistickú značku, iba pár tabúľ náučného chodníka. Ak si dáte pozor na pošmyknutie, trasa je vhodná aj pre staršie ročníky a rodinky s deťmi (ale nie s kočíkmi).

Začíname v malej dedinke Haluzice (chodia sem autobusy z Nového mesta nad Váhom i z Trenčína). Ak prídete autom, dá sa zaparkovať priamo pri začiatku náučného chodníka pod korunami stromov, prípadne o pár metrov ďalej na miniparkovisku pred obecným úradom.


Začiatok náučného chodníka Haluzická tiesňava






















Roklina má dĺžku zhruba 1 km a celý okruh vám pohodlným tempom zaberie necelú hodinku. Je na vás, či sa vydáte najprv do rokliny a vrátite sa cez lúku okolo kostolíka alebo naopak - vyskúšala som oba smery a neviem si vybrať, ktorý mám odporučiť :)

Ale teda v skratke: ak pôjdete najprv do rokliny, čaká vás mierny zostup (je tam pár schodíkov) a potom po lúke krátko a jemne do kopca ku kostolíku. Ak pôjdete najprv ku kostolíku, tak vás čaká cesta lúkou mierne dolu kopcom a pár schodov nahor v rokline. Doobeda slnko svieti od kaňona k lúke, poobede od lúky ku kaňonu /to aby ste mali dobré fotky :)


Krátky úsek dolu lúkou, chodník vchádza do lesa a stáča sa vľavo do tiesňavy
























Prechod Haluzickou tiesňavou (október 2017)
















































Poznámka: na neďalekom kopci Hájnica je 7 m vysoká vyhliadková veža, kde som síce ešte nebola, ale podľa fotiek výhľadov z nej sa tam oplatí zájsť. Od kostolíka je na dohľad a vraj sa tam dá aj opekať...

Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára