piatok 3. apríla 2020

Ženské fitká - nový módny trend?

Nadviažem na svoj príspevok o tom, či majú ženy trénovať inak ako muži a napíšem vám svoj názor na tzv. ženské polhodinové fitness centrá. Miestami s trochou irónie a nadsázky, takže čítajte aj medzi riadkami :)


























Už niekoľko rokov má počet fitness centier stúpajúcu tendenciu - trendom je totiž chodiť do fitka a väčšina z nás chce byť predsa in. Nezanedbateľná časť tejto väčšiny si chce zároveň zlepšiť zdravie, kondíciu, vytvarovať postavu, schudnúť, pribrať, pokecať s kamoškou či dopriať si ten neuveriteľne chutný čokoládový protein shake alebo možno aj caffe latté a Marlenku, veď predsa toho toľko "vypotili"... :) A keďže v "klasickom" fitku sa to väčšinou hemží samými fučiacimi svalovcami (prípadne si to niektoré ženy len myslia), bežná žena tam dobrovoľne nevkročí. A sama už vôbec nie. Páni to majú o čosi jednoduchšie, väčšinou totiž podobné drobnosti neriešia. Prídu, odcvičia, odídu (..na pivo?).

Mám dva názory: jeden naozaj veľmi subjektívny, vyjadrujúci moju neochotu podliehať komerčným trendom, nechať sa viesť davom a hľadať najľahšie riešenia ( ...v duchu hesla "Keď pôjdeš po vychodenej ceste, prídeš tam, kde už boli iní. Ak sa vydáš po ceste vlastnej, objavíš niečo, čo ešte nik nevidel"), a druhý, možno o čosi viac objektívny mám z pohľadu trénerky. 
K tomu subjektívnemu asi veľa písať netreba, vyskúšala som si takýto typ cvičenia na sebe a viac ako rok som jedno z takýchto fitiek aj viedla (mala som totiž zidealizovanú víziu toho, ako budem šíriť osvetu medzi nami ženami - to bol dôvod, prečo som prijala takúto ponuku). Takže, ako to vidím ja ako tréner: áno či nie?

V podstate môžem svoju odpoveď rozdeliť do niekoľkých základných bodov:

1. Podstatou polhodinového fitka je kruhový tréning. Ten spočíva v precvičení celého tela v rámci jedného tréningu. Kruhový tréning ako taký sa dá využiť rôznorodo: môžete cvičiť s činkami, s rôznymi pomôckami, na strojoch, s vlastnou váhou tela, v prírode... 
Základný princíp je jednoduchý: každú svalovú partiu (resp. skupinu svalov) precvičíte jedným cvikom a bez prestávky ihneď prejdete na druhý cvik (na inú svalovú partiu). Keď precvičíte všetky časti (prípadne len tie, ktoré sú pre vás prioritné), máte za sebou jeden "kruh". Toto celé niekoľkokrát opakujete. V praxi to potom vyzerá tak, že v kruhovom fitku máte napríklad 10 strojov (áno, väčšinou sú usporiadané do kruhu, ale nie je to podmienkou) a na každom stroji cvičí jedna žena. Po uplynutí časového intervalu sa všetky ženy posunú na ďalšie stanovište (v rámci kruhu väčšinou na stanovište po svojej ľavej ruke). Na prvom cvičení vám inštruktorka vysvetlí a ukáže, ako jednotlivé stroje fungujú a čo sa na danom stanovišti robí. K tomuto mám dve poznámky: je veľmi dôležité, aby bola inštruktorka naozaj kvalitne zaškolená a vedela posunúť zrozumiteľné informácie ďalej, a aby ste vy ako klienti boli schopní túto informáciu v tak krátkom čase prijať, pochopiť a uviesť do praxe (čas na stanovišti trvá od 30 sekúnd do pár minút v závislosti od konkrétneho fitka). A tu narážame na menší problém a síce, že väčšina fitiek nespĺňa už ten prvý predpoklad, čiže automaticky nemôže dobre fungovať ani ten druhý. Samozrejme, výnimky sú a dúfam, že ich je dosť, akurát laik to aj tak málokedy rozozná.

Takže vo všeobecnosti: kruhový tréning ako taký je vhodná voľba najmä pre začiatočníkov, ktorí si potrebujú nacvičiť správnu techniku, dýchanie a hlavne zvyknúť si postupne na záťaž. Taktiež je to dobrá voľba aj pre pokročilých na spestrenie tréningov alebo ako tzv. oddychový tréning (ľahšie váhy) v dňoch, kedy sa vám jednoducho "nechce". Kruhový tréning v ženskom fitku môže byť fajn pre začiatočníčky, ale iba za vyššie spomínaných predpokladov, a ďalej pre ženy, ktoré majú "blok" chodiť do klasických fitiek. Mala som dokonca klientku, ktorá chcela veľmi cvičiť, ale manžel bol zásadne proti tomu, aby cvičila v jednej miestnosti s mužmi, takže toto bolo pre ňu riešením (snáď je takých manželov minimum)...

2. V polhodinovom fitku sa cvičí najmä na strojoch, čo je pre začiatočníkov veľké plus. Dráhu pohybu totiž určuje stroj a teda by sa mala dať technika cviku teoreticky ľahšie nacvičiť. Nevýhodou je, že na každom stroji máte zotrvať len minútu (a po nej sa hromadne presúvate na ďalší stroj v poradí) a teda je otázne, ako rýchlo sa dokážete na stanovištiach vystriedať, zaujať správny postoj, uvedomiť si správne dýchanie a technicky správne cvik odcvičiť. Na základe vlastných skúseností s klientkami tvrdím, že je málo žien, ktoré toto všetko zvládnu na prvýkrát (druhý, tretí, štvrtý...) zosúladiť, pričom ani jedna moja klientka to nestihla za 60 sekúnd. Nehovoriac o tom, že ak aj ste šikovná, zvyšných 10 žien, na ktorých ste tam závislá, šikovných byť nemusí - veková hranica sa pohybuje od 16 do 90 rokov (moja najstaršia klientka mala 83 rokov a do fitka chodila v tom čase už 8. rok) a kondične sú na rôznych úrovniach (chodila k nám cvičiť aj vrcholová bežkyňa).

3. Keďže väčšina žien preferuje ľahké váhy, je veľmi pravdepodobné, že záťaž, ktorú si zvolia na strojoch, nebude pre nich efektívna (a stihnete si vlastne nastaviť vlastnú záťaž?). Vo všeobecnosti platí, že na spevnenie svalstva sú vhodné vyššie váhy a relatívne menej opakovaní, na chudnutie skôr ľahšie váhy a viac opakovaní. Čo však robiť v prípade, kedy necvičíte na počet opakovaní, ale na čas? Zvoľte takú váhu, s ktorou posledných pár sekúnd zvládnete len tak-tak. V praxi sa však väčšina žien podvedome šetrí a dosiahnutý efekt nie je viditeľný, alebo opačný extrém - inštruktorka vás hecuje k výkonom, ktoré sú nad váš limit a niektoré ženy to môže frustrovať, dochádza k mikrozraneniam, ktoré sa môžu prejaviť neskôr alebo vám jednoducho len pôjde na nervy.

4. Mali by ste vedieť, že spaľovanie tukov vo zvýšenej miere (v pomere ku sacharidom) nastáva približne po 30. minúte aeróbneho pohybu (aeróbny = za prítomnosti kyslíka, kedy dokážete počas aktivity dýchať plynule nosom). Za predpokladu, že si zvolíte ľahšie váhy a počas časového intervalu sa budete udržiavať v aeróbnej zóne je potom na mieste otázka, nakoľko účinné bude pre vás toto cvičenie, ak skončíte tesne predtým, než spaľovanie tukov vôbec nastane (poznámka: vaše telo spaľuje tuky aj sacharidy už od prvej sekundy akéhokoľvek pohybu, no pomer spaľovania tukov a sacharidov sa výraznejšie mení v prospech tukov až po spomínanej pol hodine). Ak naopak túžite po svaloch a chudnúť nepotrebujete, je aeróbne tempo pre vás prirýchle a časový interval bez prestávky nevhodný. Žena, ktorá nikdy (alebo dlho) necvičila, prípadne má výraznú nadváhu, bude pravdepodobne nejaké výsledky vykazovať, ale to neznamená, že ich vykazuje len vďaka tomuto typu cvičenia. Ona ich totižto bude vykazovať pri akejkoľvek inej aktivite nad rámec jej bežného dovtedajšieho fungovania.

5. Kedže ide o čisto ženský kolektív, často sa vyskytujú intrigy a veľa žien si namiesto cvičenia chodí poklábosiť. A to sa dá určite lepšie niekde vonku v prírode.

6. Rečnícka otázka: Koľkokrát týždenne by ste museli takéto 30 minútové cvičenie absolvovať, aby ste svoje telo dostali do energetického deficitu a začali chudnúť? A koľkokrát by ste tam museli zájsť, aby ste si vybudovali svalový základ? 

Záver: Všetci hľadáme ľahké riešenia, ale keby také existovali, nebolo by toľko "plnoštíhlych" ľudí. Ženské fitká sú určené pre ženy, ale nezohľadňujú špecifické potreby tréningu. Ak nemáte s kým chodiť cvičiť a v klasickom fitku by ste sa necítili dobre, je pre vás štart "medzi nami ženami" viac ako vhodný, hoci byť na vašom mieste, radšej si nájdem dobrého trénera - muža alebo ženu, ktorí vás naučia všetko potrebné v klasickom fitku a zohľadnia vaše osobné požiadavky a možnosti (ak nemáte peniaze aspoň na 1  osobný tréning, máte ich na vstup do ženského fitka?) Riešením môže byť aj tréning s vlastnou váhou tela alebo s využitím jednoduchých pomôcok (napr. plastové fľaše naplnené vodou). V duchu myšlienky, že každý pohyb je lepší než žiadny, vás od návštevy takého zariadenia neodrádzam, ale na rovinu priznávam, že to nie je nič pre mňa (pokecať s kamoškou si môžem predsa aj bez vstupného). Najlepší tréning je ten, ktorý vás baví a prináša výsledky na vašom (!) tele - a ak to na vás bude fungovať, tak prečo nie. Vyskúšajte :)

Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára