pondelok 19. novembra 2012

Ryžové chlebíky v diéte. Áno či nie?

Dnes som mala ďalší z podobných rozhovorov a žiaľ musím skonštatovať, že ak niekto nedokáže schudnúť napriek tomu, že sa priam nadľudsky snaží, niekde robí chybu. Najhoršie na tom však je, že sám tu chybu veľakrát ani nevidí a nedá si poradiť. Ale čo môže človek, ktorý už vraj "vyskúšal úplne všetko a nič nezaberá", stratiť tým, že si dá poradiť?
Foto zdroj: internet


"Už jem len ryžové chlebíky, a stále sa mi nedarí schudnúť. Čo robím zle?"

Nuž, milí moji "nedámdopustiťnaryžovéchlebíky", o potrebe prísunu pravidelnej a vyváženej stravy som už písala tu alebo aj tu (a určite aj v iných článkoch, takže šup-šup znova prelúskať blog).

Prvý pravdepodobný dôvod, prečo táto dáma nedokáže schudnúť, je ten, že telo sa bráni nedostatku stravy tým, že si odkladá aj to málo, ktoré dostane (vy predsa tiež šetríte, keď máte pár dní pred výplatou a prázdnu peňaženku).

Ak sa dáma "napcháva" týmito chlebíčkami v pravidelných intervaloch, jej telo síce dostáva pravidelný a snáď aj dostatočný prísun energie, ale otázka znie, či je táto strava aj pestrá a vyvážená. Dovolím si predpokladať, že nie - a tak sme späť v bode 1.

Tretia varianta je, že dáma jedáva pravidelne a má vyvážený pomer všetkých živín (v praxi veľmi nepravdepodobné). Potom dôvod priberania treba hľadať v kalorickom deficite, v tomto prípade skôr v kalorickom nadbytku. Ryžové chlebíky (a to je hlavná myšlienka dnešnej témy) sú rovnako kalorické ako napr. pečivo či chlieb, takže ak sa nimi budete tlačiť celý deň, pravdepodobne prijmete príliš veľa nadbytočnej energie.

Takže v diéte ryžové chlebíky áno, ale s mierou (rožkov predsa tiež nezjete 10 naraz alebo áno?). Ryžové chlebíky sa hodia do diéty práve preto, že sú ľahučké a teda ak vymeníte krajec chleba za 2 ryžové štvorce, znížite kalorický príjem pomerne výrazne (najmä ak tých chlebov máte denne viac). A samozrejme mám na mysli ryžové neochutené chlebíky a nie ich čokoládových súrodencov :)

Takže vyzbrojení novými informáciami, máte nad čím premýšľať...


Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára